Díky koronavirové krizi přibývá zájemců o učitelskou profesi. Vedení škol si tak může z uchazečů vybírat

středa 9. prosince 2020 ·

Do základních škol se začínají hlásit vystudovaní učitelé, kteří dlouho nebo vůbec neučili a pracovali v jiném oboru. Zvýšený zájem zaznamenala i Asociace ředitelů základních škol. Vedení škol si díky tomu může mezi uchazeči i vybírat a získat třeba mladší učitele, kterých je nedostatek. Reportáž přináší server iRozhlas. 


Podobně to vidí taky na 3. základní škole v Říčanech u Prahy. „Opravdu se hlásí učitelé. Přišla nám řada životopisů, především na jazyky. Předměty jako matematika, u které je to velice zřídka, a český jazyk. To nebývalo, dávali jsme inzeráty každý rok,“ říká zástupkyně ředitele Iveta Truhlářová.

„Jsme šťastní, že vůbec někdo přichází, protože byly roky, kdy jsme si říkali, že to vůbec neslepíme dohromady, že nebude mít kdo učit,“ dodává ředitel Dalibor Dudek. „Díky tomu město přišlo s různými bonusy, které snad mohly pomoci tomu, aby spíš někdo neodešel, než aby přišel někdo další.“ 

Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Michala Černého to ale platí obecně. „Při každé krizi – a nejen při téhle, pamatuji se, že i při té minulé krizi, když firmy končily, tak najednou bylo víc učitelů. Samozřejmě jsou profese, které nejsou, ani když je krize, ale ty běžné, jako jsou angličtináři nebo učitelé prvního stupně, kterých je hodně, ale nejsou ve školství, v dobách krize do školství jdou. Fyzikáři nebo chemikáři nejsou pořád, tam to moc nepomáhá,“ říká. 


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

7 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
9. prosince 2020 v 8:59  

Jo, a nezapomeňte jim v Praze nabídnout ubytování na ubytovně spolu s bezdomovci.

tyrjir řekl(a)...
9. prosince 2020 v 9:07  

USMÍVEJME SE, PROSÍM, MŮŽE BÝT MOŽNÁ JEŠTĚ HŮŘ

"Díky koronavirové krizi přibývá zájemců o učitelskou profesi. Vedení škol si tak může z uchazečů vybírat"

Tož tedy pěkně děkuji. Takže už možná víme, proč vláda a Parlament na školství a učitele v porovnání s naprostou většinou zemí OECH a EU kašlou, proč MŠMT a Pedagogické fakulty "pedagogicky zhlouply", proč je české školství podfinancované, mizerně koncipované a řízené a proč někteří "neziskovkáři", úředníci, politici atd. dělají z učitelů "pedagogy" (pouhé "vychovatele"), proč se toho mají děti učit polovinu a hází se to "distančně" ze škol na rodinu, proč ekonomika a aktivistická ideologie ničí solidní vzdělávání v Česku jako takové.

Ono by to zřejmě stejně přišlo v souvislosti se zesilující digitalizací, robotizací atd. (nástup 5. Kondratěvovy vlny resp Průmyslu 4.0). Ten kórónavirus to možná jen poněkud dramaticky urychlil. Jestli "náležitě" zesílí robotická a ideologická restrukturalizace průmyslu a privatizace veřejných služeb doprovázená zadlužením a "zeštíhlením" státu a posílením nadnárodních ekonomických a politicko ideologických útvarů, pak teprv možná bude to "pravé" tóčo. Doufejme alespoň, že v rámci toho budou do škol přichážet učitelé a ne jen pouzí pedagogové.

Vážení učitelé, kteří ani nevíte, že jste učitelé, a považujete se za "pedagogy", USMÍVEJTE SE, DOKUD JEŠTĚ MŮŽETE, BUDE/MOHLO BY BÝT JEŠTĚ HŮŘ.


mirek vaněk řekl(a)...
9. prosince 2020 v 10:35  

Jo, ale je třeba říci i B. Jazykářů jsou fronty - průvodci turističtí ubytovatelé a stravovatelé nemají práci. Ale přírodovědci nikde. Ani na fakultách.

Anonymní řekl(a)...
9. prosince 2020 v 10:39  

Ano, znám učitelku ve věku 52 let. Doteď dělala vedoucí v Kauflandu. A předtím říkala: "Škola již nikdy". Nyní se na žáky již těší. Aprobace VO - Tv.

Radek Sárközi řekl(a)...
9. prosince 2020 v 14:19  

To se možná týká škol v Praze a Říčanech u Prahy, kterým zřizovatel přispívá navíc na platy učitelů vysokými částkami v řádu několik tisíc korun měsíčně...

Eva Adamová řekl(a)...
9. prosince 2020 v 16:06  

No, už vidím ty zástupy matikářů a fyzikářů ...

Ivo řekl(a)...
12. prosince 2020 v 6:14  

Ano, znám učitelku ve věku 52 let. Doteď dělala vedoucí v Kauflandu. A předtím říkala: "Škola již nikdy". Nyní se na žáky již těší. Aprobace VO - Tv.

TAK TO SI ZNAČNĚ POHORŠÍ. TO NADŠENÍ JI RYCHLE PŘEJDE!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.