Nejsme Wikipedie, spíš porodní báby. Děti musí najít samy sebe

středa 9. prosince 2020 ·

Kromě zdravotníků jsou možná nejsledovanějšími hrdiny aktuální pandemie. Veřejnost diskutuje o distanční výuce, o schopnostech pedagogů učit on-line, ale i o tom, jaký vliv bude mít odloučení od spolužáků a učitelů na vzdělání a sociální vazby dětí. Jací ale učitelé na českých základních a středních školách jsou? Reportáž přinášejí Hospodářské noviny. 


Marie Gottfriedová (linkedin.com)
"Nejsem jen zprostředkovatel informací, neměl bych být Wikipedie. Ano, znalosti a rozhled v oboru musím mít, ale úkolem učitele je být spíš porodní bábou. Můžu pomáhat myšlenkám na svět a nechávat vznikat různé věci, posouvat žáky, motivovat, být oporou a podporou, moderně se tomu říká koučovat nebo facilitovat," vysvětluje učitel dějepisu a základů společenských věd na škole da Vinci v Dolních Břežanech Pavel Fiala. 

Podobně vidí svou úlohu i ředitelka Základní školy Trmice Marie Gottfriedová: "Učit pro mě znamená inspirovat, zapalovat, otevírat dveře a říkat: Vyber si, jdi a ničeho se neboj. Čeká tě spousta krásných věcí a zážitků, ale objevit je musíš ty sám." Čeští učitelé jsou často víc administrativními pracovníky než inspirujícími pedagogy. "Dnešním učitelům často chybí radost z práce. Necháváme se příliš semlít pedagogickou úředničinou a ta v nás utlouká jiskru a šarm. Zpracováváme výkazy, plníme tematické plány, píšeme hodnocení a zprávy, vyplňujeme dotazník a v tom všem se ztrácí to podstatné − práce s žáky a vlastní kreativní proces učení," potvrzuje Marie Gottfriedová. 

Některým učitelům rovněž chybí důvěra v sebe sama. Hodně si jich nevěří, a nemálo se jich dokonce svých žáků i bojí. To do značné míry souvisí s profesní přípravou na pedagogických fakultách, která je stále ještě příliš jednostranně orientovaná na oborové znalosti, méně už na didaktiku, vývojovou psychologii či třídní management. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.