MŠMT: Pro doučování by nemělo být nutné doporučení z poradny

středa 9. prosince 2020 ·

Doučování pro žáky zřejmě od ledna nebudou předepisovat jen pedagogicko-psychologické poradny, ale budou o něm moct rozhodovat i samotní ředitelé škol. Vyplývá to z návrhu novely vyhlášky o inkluzi, kterou ministerstvo školství předložilo k projednání v Legislativní radě vlády. Původní návrh úpravy počítal s tím, že se kromě toho také zúží možnost využití asistentů pedagoga jen pro některé druhy handicapů. Ministerstvo od toho ale nyní ustoupilo. Informuje ČTK. 


Celý text naleznete zde 
Návrh novely naleznete zde

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
9. prosince 2020 v 10:38  

Kde na to vezmou ředitelé peníze a lidi?

Eva Adamová řekl(a)...
9. prosince 2020 v 16:11  

Ministerstvo si opravdu myslí, že na doučování je nutný papír z poradny? Nebo si to myslí pan Komárek, který vůbec ničemu nerozumí? Učitelé doučovali vždy a většinou za zaplatpánbůh. A nyní doučují většinou v rámci šablon.

Michal Komárek řekl(a)...
9. prosince 2020 v 16:20  

Paní Adamová, zjevně jste neporozuměla textu. Každopádně: Snažte se, prosím diskutovat slušně a věcně. Děkuji!

pratavetra řekl(a)...
9. prosince 2020 v 20:57  

"Učitelé doučovali vždy a většinou za zaplatpánbůh. A nyní doučují většinou v rámci šablon."
Tím doučováním se myslí pedagogická intervence. Pokud však již od PO2 bude jen PSPP, pak nevím, kde vzít učitele s rozšířenými kompetencemi pro speciální pedagogiku, o nějakém smysluplném zařazování těchto předmětů nemluvě. Pak to dopadá tak, že se pospojují skupiny 4 - 6 žáků, kterým časy nastavení těchto PSPP absolutně nevyhovují a nikdo tam nepřijde. Takže veškerá doporučení z PPP nebo SPC jsou jen papír, který snese všechno. Tomu se říká opravdová pomoc.

Eva Adamová řekl(a)...
9. prosince 2020 v 21:15  

Jó, tak ono se jedná o pedagogickou intervenci? A mohl byste prosím, panu Komárkovi vysvětlit, že mezi obyč doučováním a PI je rozdíl? Nebo na vaší škole obyč doučování neexistuje?

pratavetra řekl(a)...
9. prosince 2020 v 21:40  

"panu Komárkovi vysvětlit" Změní se něco?
"Nebo na vaší škole obyč doučování neexistuje" Obyč doučování je na každé slušné škole, neboť charakteristickou vlastností učitele je empatie a odpovědnost (placeno i v této době odměnami z nenároku, na to nepotřebuji další novelu sedmadvacítky). Případně, jak uvádíte, je to nalajnované doučování z šablon.

Eva Adamová řekl(a)...
9. prosince 2020 v 21:45  

"Změní se něco?"

Máte pravdu, nezmění.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.