Popularita gymnázií roste

pondělí 30. listopadu 2020 ·

Obliba škol v metropoli se mění, ubývá především počet studentů středních odborných škol a nástaveb, naopak popularita gymnázií dál roste. Vyplynulo to z analýzy trendů ve školství v metropoli za poslední desetiletí, kterou zpracoval Český statistický úřad (ČSÚ). Informuje MF DNES. 


„S ohledem na demografický vývoj v kraji, kdy se zvyšoval podíl dětské složky ve věku 0–14 let na celkovém počtu obyvatel, docházelo ke zvyšování počtu dětí a žáků v mateřských i základních školách,“ objasňují statistici. V případě městských částí však přináší nároky na zajištění dostatečných kapacit mateřských i základních škol. V České republice na jednu základní školu připadalo 227 dětí, v Praze téměř 383 žáků. 

Uplynulé desetiletí proměnilo také středoškolskou sféru, například proto, že ubyly dvě desítky vzdělávacích institucí, fungovalo jich tak 193. V oblibě byly podle analýzy střední odborné školy a nástavby, rostl počet gymnazistů. 

Z pohledu trhu práce to nepředstavuje jen dobrou zprávu, protože v Praze tradičně přetrvává nedostatek kvalifikovaných řemeslníků. Instalatéři, malíři, lakýrníci nebo zedníci patří k nedostatkovému zboží. Na obkladače nebo instalatéra zákazníci čekají i půl roku. „Řemeslníci starší generace odcházejí do důchodu, mladší je nestačí nahrazovat,“ upozorňují experti. 


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.