Ředitelé by chtěli, aby nastoupili alespoň prvňáci a druháci. Třídy by rozdělili

středa 28. října 2020 ·

Ředitelka božkovské základní školy Hana Stýblová by stála o to, aby alespoň prvňáci a druháci dostali výjimku a mohli 2. listopadu znovu nastoupit. Dodržování veškerých opatření by se podle jejího názoru dalo zařídit. Třídy by se rozdělila do skupin, které by se spolu nepotkávaly. Reportáž přináší iDNES. 


„V červnu jsme měli takový adaptační měsíc, kdy jsme opakovali to, co jsme probírali na jaře. V září jsme konečně najeli na látku daného ročníku a do toho spadla druhá vlna a školy opět zavřely. Nemůžeme přeci takhle fungovat pořád,“ je přesvědčená. 

Podobně situaci vidí Karel Štípek, který stojí v čele Nové školy v Domažlicích. „Osobně bych prvňáky, druháky i třeťáky do školy zase pustil. Vytvořili bychom dvanáctičlenné skupiny, které by se střídaly. Určitě by to bylo snazší než současné nastavení,“ soudí Štípek. 

Ten upozorňuje i na praktické komplikace, s nimiž se setkávají. Ne všichni rodiče totiž ovládají počítač natolik, aby svému dítěti dokázali pomoci. Řeč je hlavně o sociálně znevýhodněných rodinách. 


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
28. října 2020 v 8:40  

Relevance těchto názorů má tak tří až čtyřtýdenní zpoždění, v aktuální situaci jsou to nebezpečné iluze. Šíření epidemie totiž stále zrychluje, opatření nezabírají nebo se ještě neprojevila, salámová metoda politiků vede zemi do pekla spontánního lockdownu. Okamžitý tvrdý řízený lockdown, tj. ponechání jen kritické infrastruktury státu, by to ještě mohl zachránit, ale ke kolapsu nemocnic dojde (začínáme toho být svědky), tomu už nic nezabrání.

Anonymní řekl(a)...
28. října 2020 v 9:37  

Plně chápu učitele 1.tříd a jejich rodiče. Je to opravdu nedobrá situace, prezenční výuka je pro prváky nezbytná. Je tu právě to "ALE". Současná pandemie je nadřazena všemu co chceme. Nikdo tady asi nechce 50-100 000 mrtvých. Občas mě mrzí, že někteří nechtějí vidět tuto situaci. Jsme opět "světoví" a tomu musí odpovídat restrikce. To dozajista podepíší všichni, kteří mají všech pět pohromadě.

mirek vaněk řekl(a)...
28. října 2020 v 11:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
mirek vaněk řekl(a)...
28. října 2020 v 11:05  

Děti sice zvládají virus, ale musí se o ně starat učitel, který nezvládá, musí je dovézt řidič, který nezvládá atd.

Čím větší skupina, tím větší ohrožení všech. Takže takové nápady ředitelů nesvědčí o jejich soudnosti. Dovedl bych si představit návštěvu školy jednotlivců na přezkoušení s odstupem. Ale to už někdo navrhoval. Zapadlo to.
Největší problém online vzdělávání je, že žáci musí mít jistotu, že jejich práce bude řádně zkontrolována a ohodnocena. A to i ta špatná.

Prúšvih je, že se chce vyřešit spousta problémů dohromady a ještě ne tak, aby to bylo rychlé, ale aby to zdánlivě nebylo poznat, že se něco řeší. Kdyby se vše zavřelo na měsíc. mohlo být po problému.

Ivo řekl(a)...
29. října 2020 v 12:22  

Čím větší skupina, tím větší ohrožení všech. Takže takové nápady ředitelů nesvědčí o jejich soudnosti.

Pane Mirku, ta SOUDNOST se projevuje "všeobecně univerzálně" i mimo pandemii, nemusíte se tomu divit...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.