Školy by se měly otevřít, děti nejsou náchylné k nákaze, míní někteří experti

středa 28. října 2020 ·

„Mrzí mě, že se naše vláda stala příznivcem přístupu, aby se školy zavíraly razantním stylem. Ukazuje se totiž, že školy nejsou tím hlavním zdrojem šíření viru,“ vysvětluje virolog Libor Grubhoffer pro Seznam Zprávy. Podle něj se mohl udělat alespoň kompromis, že od začátku listopadu se školy otevřou pro děti prvních a druhých tříd, jak se původně uvažovalo. 


Také podle imunologa Hořejšího děti nejsou náchylné k nákaze koronavirem, což podle něj jasně říká řada studií. „Malé děti do deseti let nejsou téměř zdrojem infekce, tyto děti mají na svých buňkách méně receptorů pro virus covid-19,“ vysvětlil. I když na otevírání škol nepanuje jednotný názor, kloní se spíš k tomu, aby se školy otevřely alespoň pro děti prvních a druhých tříd. 


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
28. října 2020 v 11:02  

Izrael, ministerstvo zdravotnictví: "Děti jsou náchylnější k nákaze než dospělí (8 % vs. 6 % všech testů provedených v Izraeli)... Většina dětí s covidem neměla žádné příznaky, čím nižší byl věk dítěte, tím více bezpříznakových (51-70 procent)... Z toho důvodu byly děti častěji superšiřiteli... Statistiky zachytily 17 dětských superšiřitelů, z toho sedm dětí infikovalo každé 10 osob, tři děti infikovaly každé 12 osob a jedno dítě infikovalo 24 osob.
Prudký nárůst případů v celé zemi výrazně akceleroval v souvislosti se zářijovým návratem dětí do škol, odkud se nákaza rychle šířila do komunit, z modelového clustru o 20 dětech a 5 učitelích se nakazilo 79 osob. Autoři reportu proto doporučují pouze odstupňovaný návrat do škol."

Eva Adamová řekl(a)...
28. října 2020 v 16:17  

Takže, páni ředitelé, rozpůlíte třídy? A kdo v nich bude vyučovat? Vezmete si to snad na svá bedra sami? Nebo to přehrajete na družinářky a asistentky, které to budou vykonávat za svůj neučitelský plat? Nebo to hodíte na bedra učitelům čtvrtých a pátých tříd s tím, že to přece společně s dálkovou výukou svých tříd zvládnou?

Anonymní řekl(a)...
28. října 2020 v 18:16  

Děti nejsou náchylné? Pravdou je, že měly rýmu, horečku, kašel, válely se po lavicích a byly unavené až hrůza. Potom děti chyběly 10-14 dnů. Málokdo však vzal své dítě na testy. Vyležely to doma, vesměs v izolaci. Rodiče to dělali kvůli práci a zaměstnání. A SARS-CoV-2 se vesele šířil společností. Klasická izraelizace pandemie - přes školy. Učitelé 1.stupně učili ve třídách bez roušek a respirátorů. Pak to dopadlo tak, že učitelé skončili v počtu nakažených na druhém místě za administrativními pracovníky. A velká část učitelů má věk 50+, tak i důsledky nákazy byly a jsou nepěkné. Když učitelka po měsíci od nákazy stále nemůže dýchat, vyjde 4 schody a kolabuje, pak je asi toho hodně špatně. Bohužel, není to výjimka. On totiž "někdo" nedoporučil roušky a respirátory od 1.9.2020 a ten "druhý", tentokrát ministr, nějak hlasitě neprotestoval.

Jir řekl(a)...
28. října 2020 v 21:52  

Tak ten první expert:
prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., Hon. D.Sc., dr. h. c.
Pracovní zařazení 1
Funkce: Ředitel Biologického centra
Pracoviště: Vedení Biologického centra AV

Pracovní zařazení 2
Funkce: Vedoucí laboratoře - Laboratoř molekulární ekologie vektorů a patogenů
Oddělení: Klíšťaty přenášené nemoci
Pracoviště: Parazitologický ústav

a ten druhý je imunolog, ale že by se věnoval virům, jsem v jeho publikacích nenašel.
Chybu vidím u redaktora Seznamu, že si nezvolil k rozhovoru někoho vhodnějšího.

Ivo řekl(a)...
29. října 2020 v 13:46  

?? co to je za tituly?? "CSc., Hon. D.Sc., dr. h. c."

Ivo řekl(a)...
29. října 2020 v 13:48  

Pane Zdeňku, Jir paní Evo, a pane Unknown - PALEC HORE :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.