Petr Honzejk: Česká cesta od „Best in Covid“ k chaosu

úterý 13. října 2020 ·

„Vyhlášená protikoronavirová opatření darmo zpochybňovat, nyní už nic jiného než tvrdé restrikce nezbývá. Ale vláda měla samozřejmě reagovat daleko dřív. Je to přesně tak, jak říká evoluční biolog Jaroslav Flegr. „Tahle vlna je zbytečná, je to trest za blbost našich politiků, kteří kvůli volbám strkali hlavu do písku a odkládali zavedení účinných opatření.“ Potvrzují to nejen další čeští experti, ale i praxe okolních států. Slovensko zavádí podobná opatření jako nyní my už ve chvíli, kdy má v přepočtu na obyvatele čtvrtinový nárůst případů. Česká koronavirová cesta vstoupí do politologických učebnic jako ukázka zhoubných důsledků populismu,“ píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách. 


Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk pokračuje: 

Došlo totak daleko, že vlastně neexistuje jednoznačně dobré řešení. Epidemiologové doporučují uzavření prvních stupňů základních škol, protože děti mohou přenášet virus na rodiče. Jiní lékaři se téhož děsí: „Staráme se o pacienty v kritickém stavu, jestli mi vypadne třetina personálu kvůli zavření základních škol, máme tu italský scénář,“ varoval šéf kliniky intenzivní medicíny VFN Martin Balík. Chaos dokresluje to, že premiér na kolenou prosí šéfy velkých firem, aby mu půjčili zaměstnance do call center, a vicepremiér Hamáček mluví o hrozbě „mrazáků na mrtvoly v ulicích“. Jak přesně budou kompenzovány ekonomické ztráty, nikdo neví a premiér má čas na zmatené výklady, že se lockdownu nemá říkat lockdown. 


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
13. října 2020 v 18:34  

"Česká koronavirová cesta vstoupí do politologických učebnic jako ukázka zhoubných důsledků populismu"

Naprostý souhlas.

Anonymní řekl(a)...
13. října 2020 v 19:01  

Vinu vidím ve třech rovinách.

1) Předvolební populismus pana premiéra, nerespektování názorů epidemiologů, virologů, hygieniků,...
2) Naprosto nevhodný přístup k pandemii ze strany tzv. signatářů (neodborníků z oblasti epidemiologie)
3) Neukázněností, sobeckostí, nedostatku mezigenerační solidarity části mladší populace = nedodržování jakýchkoliv hygienických pravidel.

A když se to všechno sečte= současnost.

Silvie A. řekl(a)...
13. října 2020 v 20:22  

To spíš ta česká koronavirová cesta vstoupí do politologických učebnic jako ukázka zhoubných důsledků ustupování před poštěkáváním D-bloku.

Boj proti epidemii nemůže fungovat bez TVRDÉ represe. Lumpové, zvyklí na zastávkách kouřit, si roušky nenasadí kvůli Prymulovým prosbám. Musí tam stát policajt s pendrekem a být odhodlaný ten pendrek použít.

Což hrdinská česká policie nedokáže udělat. Nechce udělat.

Michal Komárek řekl(a)...
13. října 2020 v 20:27  

Vzhůru za Kimem!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.