Je to nejlepší varianta z těch špatných, říká o střídání žáků ředitel Černý

pátek 9. října 2020 ·

„Je to nejlepší z těch špatných variant, které byly ve hře. Probírali to se mnou dvakrát po telefonu a mezi těmi možnostmi, které byly, podle mě nebyla lepší,“ říká k novému omezení prezenční výuky Michal Černý, šéf Asociace ředitelů základních škol. Rozhovor přináší iDNES.


Michal Černý (repro ČT)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Omezily se také volnočasové aktivity a sporty, je to nutné? 

Je to na 14 dní a omezit sportovní aktivity na dva týdny podle mě není vůbec žádný průšvih, není to na půl roku a snad ani nebude. To jsem dokonce navrhnul já, protože mi přišlo nesmyslné omezovat školy a výuku, aniž by se omezovaly sportovní aktivity a děti by se odpoledne někde promíchaly. Říkal jsem, že zavření a omezení škol nemá smysl, pokud se takové věci nechají. 

Pokud jsou větší školy, kde jsou v ročníku i tři a více tříd, jak se to bude kombinovat?

To je zrovna případ naší školy. Jde o dělení těch žáků, takže u nás to bude tak, že to rozdělíme po ročnících. Například v lichém týdnu budou ve škole šesté a sedmé ročníky, osmé a deváté na distanční výuce a v sudé naopak. Pro mě je daleko logičtější, aby byly ve škole paralelky spolu, než aby se to dělilo například na třídu A ve škole a třídy B a C na distanční výuce. Uděláme to po ročnících, konkrétní a přesné rozpisy ještě ale musím upravit. 

Tělocviky a hudební výchovy jsou taky omezené. 

Tak nesmí se zpívat. Zrovna dneska jsem učil hudební výchovu a pomocí trubek jsme trénovali držení rytmu a melodie. Prostě jsme akorát nezpívali, poradili jsme si i bez toho. A co se týká tělocviku, tak si prostě děti nezahrají fotbal v tělocvičně nebo na hřišti, ale půjdou si zaběhat do lesa s rozestupy. Nevidím to jako problém. 


Celý rozhovor naleznete zde

4 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
9. října 2020 v 14:10  

Směřujeme ke gigantickému průšvihu a totální karanténě, tohle je nezodpovědné oddalování řešení, kejklování a chlácholení veřejnosti. Stejně ty školy budete muset zavřít, čím později to bude, tím bude hůř, tím to bude všechno delší a dražší.

Eva Adamová řekl(a)...
9. října 2020 v 17:01  

Přesně. V naší obci se objevil koronavirus před 14 dny. Dnes máme 25 nakažených dospělých, dítě údajně ani jedno, čemuž se samozřejmě nedá věřit. Kdyby se nyní škola na 14 dnů zavřela, tak by se v obci díky tomu i díky dalším opatřením epidemie utlumila. Takto to díky škole pojede vesele dál, stejně nás nakonec zavřou, ale utlumení bude trvat podstatně déle, a to ještě kdoví jestli se to vůbec podaří.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
9. října 2020 v 20:43  

Čím dřív se školy zavřou, tím dřív se zas budou moct otevřít.
A každý den čekání může znamenat týden prodlouženi. Že se zavřou se mi už zdá jasné. Jde ovšem o to, jak moc se zavřou. Jde o to zda:
1. všem dětem zůstane alespoň nějaký sociální kontakt mezi sebou a osobní kontakt se školu.
2. bude věnována hlavní pozornost těm dětem, které školu nejvíc potřebují, tj. těm, o které se rodina neumí nebo nechce dobře postarat.
Můj post z 18/9.

Beny řekl(a)...
10. října 2020 v 7:43  

Tohle jsme prohráli 1. září. Měly být povinné respirátory pro všechny ve škole. Třídy s malými dětmi rozpůlit (1. půlka učit) a střídat docházku co týden ve spolupráci s družinou (2. půlka vycházky - bylo hezky). Aby bylo možné aspoň trochu dodržovat vzdálenost.
A také neochota veřejnosti dodržovat aspoň nejzákladnější hygienická pravidla!
Menší putyky jedou dál - zavřou a štamgasti seděj v šeru. Na vlastní oči jsem to viděl. Prostě anarchie. Nedodržování se řeší jen domluvou. Cíl vydržet do voleb za každou cenu (jestlipak ty místnosti ve školách po volbách desinfikovali?).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.