Školy shánějí notebooky, kde se dá. Bude ale ještě hůře

středa 9. září 2020 ·

Školy se snaží využít dotační program na nákup notebooků pro méně majetné žáky. Sehnat počítače je ale problém. Obchodníci s elektronikou varují před ještě větším nedostatkem laptopů – v současnosti jsou ještě předzásobeni. Reportáž přináší Seznam Zprávy.



„Na počátku září vzrostl prodej notebooků o téměř 35 procent,“ potvrzuje mluvčí společnosti Alza Daniela Chovancová. „Prodeje IT vybavení pro školy na jaře rostly několikanásobně. U notebooků to bylo meziročně o přibližně 300 procent, u sluchátek o 150 procent a rekordní čísla vykazovaly webkamery, které vyrostly o více než 1300 procent. Zvýšený zájem stále přetrvává,“ upřesňuje Chovancová.

Enormní zájem hlásí i Datart. „Za poslední měsíce je poptávka v kategorii notebooků až dvojnásobně vyšší,“ říká pro Seznam Zprávy Eva Kočicová, tisková mluvčí firmy. „V posledních dnech objednávky ze škol rostou, a to především objednávky notebooků,“ potvrzuje zájem škol. Cena notebooků na trhu podle ní začala růst, ale koncový zákazník to zatím nepocítil.

„Zvýšený zájem o notebooky a počítače je patrný již od samotného března a v posledních týdnech ještě roste. I kvůli vypsanému programu Ministerstva školství je v současné době zájem o notebooky ve srovnání s loňským rokem několikanásobný,“ přidává se Pavla Hobíková, tisková mluvčí Mall.cz. U webkamer a mikrofonů je podle ní nárůst až stonásobný.

„Nyní opět evidujeme zvyšující se zájem kvůli dotacím od Ministerstva školství,“ uvedla Michaela Balarinová, tisková mluvčí CZC. „Dostatek levnějších notebooků pro školy zatím máme, ale v souvislosti se zvýšeným zájmem očekáváme nedostatek některých modelů,“ dodala.



Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
9. září 2020 v 17:01  

My už máme většinu techniky na škole, protože nám bylo už v přípravném týdnu jasné, že bude platit:"Kdo chvíli stál, už stojí opodál."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.