Rodiče děsí domácí výuka. Bude promyšlenější než na jaře, slibuje ministerstvo

sobota 26. září 2020 ·

Více povinností zřejmě čeká rodiče, jejichž školou povinné děti přejdou kvůli karanténě nebo covidovému uzavření škol na online výuku. Situace by však měla být lepší než jaře, slibuje ministerstvo školství, které ve středu rozeslalo ředitelům škol manuál pro distanční vzdělávání. Učitelům v něm doporučilo, aby už nyní v rámci prezenční výuky se žáky nacvičovali používání počítačů a aplikací, bez nichž se online vzdělávání neobejde. Školáci, zejména ti mladší, by tak měli být připraveni kdykoli plynule přejít z lavice k domácímu pracovnímu stolu. Reportáž přinášejí Lidové noviny. 


Na jaře se podle ministerstva školství osvědčila zejména kombinace videokonferencí, komunikace pomocí e-mailů, plnění úkolů z učebnic a samostudia. Konkrétní mix by se měl podle resortu přizpůsobit věku dětí. Předškoláci by neměli být na videokonferencích déle než půl hodiny jednou až dvakrát týdně. Mladším školákům stačí hodina denně, starším tři hodiny za sebou. 

Prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý oceňuje praktickou stránku manuálu. „Na první pohled je vidět, že byl konzultován s lidmi z praxe. Je formulován výrazně pozitivně, tedy se například nepíše, jak nespolupracující rodiny donutit se vzdělávat, ale jak jim pomoci se zapojit do výuky,“ sdělil Lidovým novinám. 


Celý text naleznete v Lidových novinách

2 komentářů:

růža řekl(a)...
26. září 2020 v 16:17  

Aha, když ministerstvo slibuje, tak to budou asi učit úředníci......

rváčkazvesela řekl(a)...
27. září 2020 v 8:15  

Kdyby rodiče vedli děti k větší samostatnosti, tak by se nemuseli tak děsit. To samozřejmě neplatí pro prvňáky až třeťáky. Ale od čtvrté třídy mi nikdo nevymluví, že se Skype, telefony a jinými komunikačními vymoženostmi nemůže dítě(a mohou být ve dvojicích ...tak by se ty rodiče mohli domlouvat zase na zmíněných platformách..) na dopoledne nechat v bytě o samotě.
Kdo chce , hledá způsoby, kdo ne ,důvody....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.