Petra Mazancová, Daniel Pražák: Školství? To nejsou jen roušky

středa 2. září 2020 ·

„Neredukujme diskusi o českém školství pouze na roušky na chodbách a dezinfekci. I přesto, že výuka v době zavřených škol byla velkou výzvou, naše školství čekají v tomto školním roce další a možná z dlouhodobého hlediska významnější výzvy… Nezapomínejme, že ta největší výzva začíná v našich třídách. Měli bychom u každého dítěte probudit zájem, radost z poznávání a objevování světa kolem nás. Jako učitelé bychom se měli snažit, aby se každé dítě učilo naplno a s radostí,“ píšou Petra Mazancová a Daniel Pražák pro Lidové noviny.



Autoři také píšou: Musíme řešit, jak se vyrovnat s nedostatkem učitelů. Již více než rok se ví, že ve školství chybí šest tisíc učitelů a každý rok se tento počet zvyšuje. Zabývá se někdo vážně tím, že nebude mít kdo učit? Protože i kdyby v září nastoupili do škol všichni absolventi pedagogických fakult, tak se situace nezlepší. Současnou výzvou tak není jen zvýšení počtu začínajících učitelů, ale i přilákání těch, kteří již učili a změnili profesi, zpět do školství.

Nepřestávejme upozorňovat, že kdybychom dávali do školství průměr OECD, neřešili bychom nízké učitelské mzdy, nedostatek peněz pro inkluzi, nedostatek školních psychologů a dalších pedagogických specialistů, zaostalost školní ICT infrastruktury či nedostatek kuchařek a školníků, protože na trhu už není mnoho jiných organizací, které by platily hůře než školy.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. září 2020 v 10:17  

"Nepřestávejme upozorňovat, že kdybychom dávali do školství průměr OECD"...

Ten dluh se tady táhne desetiletí. Mám obavy, že se ještě nějaké desetiletí potáhne. Nelze dělat okamžitě nějaké revoluční změny, protože na ně státní rozpočet dlouho nebude mít. Někteří kolegové si ještě nestačili všimnout, že nám zdravotní krize přerostla v jednu z nejhorších ekonomických krizí od té velké z třicátých let 20.století. Upozorňovat můžeme, ale očekávejme spíše jen evoluční kosmetické změny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.