Tomáš Feřtek: Školy nejsou vysavače. Žebříčky a srovnávání jsou cestou do pedagogického pekla

středa 2. září 2020 ·

„Zatímco média řeší dezinfekci školních jídelen, roušky a rozestupy ve třídách, na webu ministerstva školství mezi dalšími novinkami příštího školního roku vyšly - veřejností nepovšimnuty - tyto podivuhodné věty: Nově se také rozšiřuje okruh údajů, které se o přijímacích a maturitních zkouškách smí zveřejňovat (například srovnání výsledků mezi školami). Podobně se budou zveřejňovat také informace týkající se jednotné přijímací zkoušky. Opravdu to znamená, že ministerstvo chce nově zveřejňovat to, co po léta odmítalo?,“ píše Tomáš Feřtek v Respektu.



Tomáš Feřtek (Foto: Lenka Hatašová)
Feřtek také píše: 

Tedy žebříčky škol podle výsledků maturitních a přijímacích testů? Byla by to velká kuriozita ve chvíli, kdy neproduktivnost srovnávání mezi žáky už léta uznává nejen pedagogická věda, ale dnes i podstatná část učitelské veřejnosti.

Ostatně můžeme si to přečíst každý druhý den v nějakém rozhovoru s učitelkou či učitelem. Pravidelně vysvětlují, že žák má srovnávat svůj vlastní výkon… se svým vlastním výkonem před rokem či před týdnem. Pokud vnímá, že se zlepšuje, motivuje ho to k práci. Naopak, pokud učitel srovnává žáky mezi sebou, má to hned dvojí negativní efekt.

Ti, co jsou častěji na špici a chváleni, začnou být nafoukaní a některé to vede jednak k povýšenosti, jednak ke zlenivění. A u těch, co se ocitají příliš často na chvostu podobného srovnání, to spolehlivě vede ke ztrátě motivace. Proč se snažit, když mi stejně vždycky nakonec řeknou, že jsem „blbej a poslední“. Děti se samozřejmě i tak mezi sebou dál srovnávají, ale opravdu není rozumné na tomhle principu postavit motivační program pro třídu...

Je tohle záměr ministerstva? Náš vzdělávací systém je kvůli struktuře regionálního školství, které fakticky řídí obce a kraje, mimořádně decentralizovaný, chaotický a trpící velkými regionálními rozdíly. Opravdu si někdo myslí, že to zlepšíme publikováním „srovnání výsledků mezi školami“? Jak to dopadne, víme už dnes. Odpad, kterému pravidelně sdělujeme, že je odpad… se jím dříve nebo později opravdu stane. Ale my máme dětem a školám pomáhat, ne vyrábět další odpadlíky.



Celý text naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
2. září 2020 v 11:38  

Zrušme i peníze. Ty nás taky rozdělují...a jsme z toho frustrovaní:-)
Dle mého se děti mají učit pracovat i s neúspěchem - potažmo zveřejněným tedy pouze ve třídě. Ono by to tak být nemělo a už se to moc nedělá - známky jsou sdělovány jen známkovanému, ale ta Anička řekne stejně Pepíkovi, co dostala za známku , žeano....
A srovnávání škol? Proč ne - když do nich jdou peníze, tak je to jen zpětná vazba, jestli se nelijou do černé díry. Je také jisté, že záleží v jaké lokalite a jaké děti(spíš jak motivované rodiče) ta která škola má. Dělala bych testy na počátku š. roku a pak na konci. Směrodatný by byl hlavně tento posun v čase.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.