Ivo Bělohoubek: Studentské Fórum 2000 se bude v Praze konat již potřetí

středa 23. února 2000 ·

Komunikační technologie, kontakty se zahraničím, cizí jazyky, cestování za prací i zábavou, to všechno jsou znaky, které určují globalizaci ve sféře každodenního života většiny studentů světa Již potřetí se bude ve dnech 10. - 14. června konat na Pražském hradě konference Studentské Fórum 2000. Podobnost jejího názvu s prestižní a světoznámou konferencí Fórum 2000 není náhodná. Na jejím pozadí stojí idea, že nelze řešit palčivé problémy dneška bez přihlédnutí k názorům generace, na níž bude tíha rozhodování ležet za několik let. Studenti z celého světa tak každoročně pod záštitou prezidenta Václava Havla diskutují podobná témata jako na velké konferenci, která probíhá na podzim.
Tématem letošní konference budou hodnoty a jejich role ve vzdělání v globalizujícím se světě. Spolu se studenty je přijedou do Prahy diskutovat i takové osobnosti, jakými jsou americký lingvista a publicista Noam Chomsky, sociolog Zygmunt Bauman, palestinská politička Hannah Ashravi a další. 


Prostřednictvím workshopů, panelových diskusí, přednášek a dalších aktivit se tak budou snažit definovat nové hodnoty ve sférách lidské interakce, v jeho sociálním prostředí, jakým je škola, práce, politika, soukromí, životní prostředí atd. Závěry ze Studentského Fóra 2000 jsou k dispozici i účastníkům velkého fóra a obecně o ně bývá z jejich strany velký zájem. Generace zkušených padesátníků a vysloužilých moudrých, kteří mají sice v současné době veliký vliv na fungování klíčových institucí politiky, vědy, ekonomiky či náboženství a obrovské zkušenosti, si naštěstí uvědomuje, že právě studenti jsou nositeli oné budoucnosti, o kterou se všichni tak starají. Pokud je Fóru 2000 někdy vyčítáno, že se mnoho mluví a málo dělá, je to jistě částečně pravda. Ale Studentské Fórum 2000 má jinou pozici. Konference je pouze vyvrcholením řady aktivit, které probíhají po celý rok, výsledem projektů a intenzívní komunikace. Mám dojem, alespoň jako loňský účastník mám takovou zkušenost, že závěry, ke kterým došly pracovní skupiny loňského roku, neskončily pouze na papíře zápisů, ale prostřednictvím studentských a mládežnických organizací se objevují jako stěžejní body řady projektů, na kterých loňští účastníci pracují.

Občanské Sdružení Mládež pro Interkulturní Porozumění, která měla vloni na konferenci dva svoje zástupce, tak například v současné době připravuje výměnné setkání s organizací Palestinian Youth Council, zaměřenou na vzájemnou konfrontaci zkušeností se společenskou transformací u nás a budováním palestinské autonomie a státu a na interkulturní konflikty, jak je známe z minulosti s Němci a Palestinci s Židovským národem. 

Generace dnešních studentů je generací globalizace, která je v mnoha sférách globalizací definována. . Členové Mládeže pro Interkulturní Porozumění dodávají ještě jeden rys, o kterém často mluví prezident Havel, globální zodpovědnost. V dnešním propojeném světě neexistuje zkušenost, která by byla od té naší oddělena natolik, že by nestálo za to se jí nechat inspirovat. Proto se mohou sejít dnes studenti z České republiky a Palestiny. Naše osudy jsou odlišné na povrchu, ale velice podobné uvnitř. Možná, že toto bude nová tvář světa, který opět nachází, co ho spojuje uvnitř při zachovávání toho, co jej odlišuje na povrchu.

Ivo Bělohoubek

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.