Stejně budou mít stále hlavičky u sebe.‘ Psycholožka popisuje, jak to asi bude vypadat ve škole

neděle 30. srpna 2020 ·

„Sama se ptám, zda bude skutečně větší izolace. Bude prvňáky, respektive i starší žáky, od sebe někdo odhánět, budou-li si chtít něco pošeptat? Stejně budou mít stále hlavičky u sebe, tomu žádná opatření nezabrání,“ říká v rozhovoru pro Lidovky místopředsedkyně Asociace školních psychologů Bohumíra Lazarová.



Bohumíra Lazarová (muni.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Vstup do školy je pro řadu dětí náročným obdobím. Kromě pevnějšího řádu na ně nyní čeká i větší tlak na hygienu a další mimořádná opatření. Jak tím dítě nestresovat? 

Pokud děti navštěvovaly školku, jsou na vyšší hygienická opatření zvyklé. Rozumné školy a rozumní učitelé snad nebudou děti hygienou nijak stresovat. Někdy si říkám, v čem je to vlastně jiné. Copak se dřív ve školách neuklízelo? Copak si děti neumývaly ruce? Je to jen o návycích a jisté důslednosti, která mnohdy snad chyběla. Nemyslím, si, že by to v rozumných podmínkách mělo být nějak stresující. Spíš se tím nesmí stresovat školy, učitelé a rodiče, aby ten stres a nervozitu na děti nepřenášeli.

Jak se celkově takový prvňáček vyrovnává se stresem? 

Pokud vím, tak se většinou prvňáčci do školy těší. Příchod do nového prostředí nemusí být vždy velkým stresem a je to velmi individuální – záleží na mnoha faktorech, osobnosti a předchozí zkušenosti dítěte. Také na učiteli, ostatních dětech ve třídě i na rodičích.

Je to podobné jako u dospělých, každý zvládá stres jinak. U dětí však více záleží na povzbuzení a podpoře, kterou dostávají od dospělých. Vždycky ale říkám, že primárně musí být v pohodě ten dospělý. Není-li sám v pohodě, jen obtížně může poskytovat podporu někomu jinému. Často nemá smysl posílat tak malé děti k psychologům, aby jim pomohl. Obvykle je účinnější, když sami rodiče nebo učitelé vyhledají nějakého poradce, třeba psychologa, mentora, kouče, který jim může pomoci najít klid a cestu, jak mohou oni sami dítě podpořit. Jsou jim nejblíže a určitě to dokážou.



Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. srpna 2020 v 14:00  

Paní psycholožka má pravdu. V uzavřeném prostředí školní třídy se rychle nakazí většina, včetně učitelů. Jen tak přemýšlím nad tím, kdy ty školy otevřeme už napořád, protože koronavir už tady bude kolovat napořád. Všichni dobře víme, že na koronavir neexistuje doživotní imunita. Děti onemocní za školní rok možná i 2x nebo vícekrát. Osobně mám koronavirovou rýmu 2 - 3 krát do roka od října do dubna. To "promořování" muže trvat i několik let. Tak tedy tady má distanční výuka své opodstatnění. To pak budou psychologové vřískat, že dětem bude chybět sociální kontakt. Budou naštvaní rodiče, protože budou muset děti doma hlídat a bude ohroženo jejich zaměstnání. A do toho všeho brutální ekonomická krize, největší od třicátých let.

Ivo řekl(a)...
30. srpna 2020 v 14:55  

Na věky snad ne, ale počítejte plus minus 2 roky určitě :-(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.