Na školy číhají dávky virové zátěže, říká imunoložka. Pandemie by podle ní mohla trvat do Velikonoc

neděle 30. srpna 2020 ·

„Očekávám masivní nárůst v průběhu zimních měsíců, kdy se oslabuje imunita, zvyšuje množství virových a bakteriálních onemocnění, zkracuje se den a snižuje se intenzita světla. V tomto období má též mnoho lidí narušený spánkový režim. Všechno dohromady má negativní vliv na celkový stav organismu,“ říká v rozhovoru pro Lidovky ředitelka imunologické kliniky inPharm Clinic Lucie Kotlářová.




V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co považujete za největší riziko začátku školního roku? Jakým způsobem je možné omezit riziko případného šíření nákazy ve školách? 

Rakouští kolegové doporučují v pravidelných intervalech větrat místnosti či využít možnost výuky ve venkovním prostoru. Univerzální a zaručený způsob, jak omezit šíření koronavirové nákazy, bohužel neznám. Roušky jsou pro mě stále otevřené téma. Význam spíše přikládám dobře fungujícímu imunitnímu systému, který si s virem umí efektivně poradit, pokud není virová zátěž extrémní.

Jak hodnotíte celkovou imunitu českých školáků? 

Děti jsou pod extrémní zátěží výukou a následně koníčky. Nároky, které se na ně kladou, jsou z určitého pohledu obdobné povinnostem, které mají dospělí pracující v manažerských pozicích. Pod tlakem, stresem a nemožností někdy věci efektivně ovlivnit – dítě nemá stejná práva jako dospělý – může docházet k přechodnému snížení imunity, a tím pádem zvýšené nemocnosti. Roli hraje také skutečnost, že řada školáků dlouhodobě užívá protizánětlivé léky na řadu chronických onemocnění: alergie, nemoci horních cest dýchacích, astma, autoimunitní onemocnění a další. Tyto léky mohou přispívat k oslabení jejich přirozené imunity. Nemocné děti jsou samozřejmě rizikovější a s nástupem do školy by se jim měla věnovat větší pozornost.


Celý rozhovor naleznete zde

5 komentářů:

Ivo řekl(a)...
30. srpna 2020 v 6:16  

Pandemie podle matematických modelů bude trvat cca 1,5 roku. Počty nakažených stoupnou řádově 50-100 krát!
Velká nezodpovědnost "vůdců", kteří se nyní diví, že pandemie v srpnu "NEOPADLA". NYNÍ NAŽENOU UČITELE A ŽÁKY DO ŠKOL K PROMOŘENÍ...BEZ ŽÁDNÝCH OCHRANNÝCH OPATŘENÍ - PROSTĚ SE TO ZKUSÍ A UVIDÍ SE, ANO UVIDÍ!!

Ivo řekl(a)...
30. srpna 2020 v 6:23  

U malých dětí není možný "dobře fungující primární ani sekundární" imunitní systém, protože není ještě zcela vyvinut. To přece sami víte..!

Michal Komárek řekl(a)...
30. srpna 2020 v 8:58  

Ivo

Něco podobného jste tu už psal a na otázku, o jaké matematické modely jde, jste neodpověděl. Budete nyní konkrétnější, prosím?

Jistě to jsou modely zajímavé. Myslíte, že podle nich by například přibývalo v Česku za den 20 000 nakažených? A v USA 2,5 milionu?

Ivo řekl(a)...
30. srpna 2020 v 14:42  

ten počet 50 násobný byl myšlen jako celkový za celé období 2 roky...



Michal Komárek řekl(a)...
30. srpna 2020 v 14:51  

Děkuju, a ty modely?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.