Po jarním chaosu jsou ředitelé připraveni na všechno. Uvítali by ale jasný plán

středa 29. července 2020 ·

„V zelených oblastech by bylo povinné nosit ve společných prostorách škol roušky,“ potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy vedoucí epidemiologické skupiny Ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar. Režim roušek ve školách se řídí podle nového systému, jímž Ministerstvo zdravotnictví hodnotí epidemiologickou situaci a jednotlivé stupně odlišuje barvami, jaké má semafor. Ani ve žlutém, tedy třetím stupni by se školy v okresech nezavíraly, to by nastalo až v případě červené varianty.



Robert Plaga (msmt.cz)
Po jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) to potvrdil ministr školství Robert Plaga (ANO). „Pro ten nejtěžší stupeň semaforu je jednou z variant dočasné 14denní vypnutí škol a přechod na online výuku,“ vysvětlil Plaga.

Naopak celá škola by se nemusela uzavřít ani ve chvíli, kdyby se koronavirus objevil u některého z žáků nebo zaměstnanců. Do karantény by zamířili jen ti, kteří s nakaženým přišli do přímého kontaktu. Tedy například jen jedna třída...

Režim nejen školních družin zpracuje v manuálech Ministerstvo školství. Hotové je chce mít do 17. srpna. Ředitelé škol tak zatím vyčkávají. Po jarním chaosu jsou ale připravení v podstatě na cokoliv. Prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý by ale uvítal, aby vznikl jasný plán pro případ, kdy se koronavirus ve škole objeví. „Tedy jestli půjde do karantény jen třída, jedno patro nebo celá škola. Pro nás je nepohodlné, že nevíme předem, co se bude dít,“ říká Černý.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Ivo řekl(a)...
29. července 2020 v 10:48  

Naopak celá škola by se nemusela uzavřít ani ve chvíli, kdyby se koronavirus objevil u některého z žáků nebo zaměstnanců. Do karantény by zamířili jen ti, kteří s nakaženým přišli do přímého kontaktu. Tedy například jen jedna třída.

Modelový případ:
Takže jeden nakažený učitel, který jezdí do zaměstnání vlakem, metrem, nebo autobusem 1-2 hodiny každý den při rotaci 2-4 tříd za den, které učí podle rozvrhu - by teoreticky způsobil karanténu pro 4 třídy současně.
Jak by asi probíhal "mix" distanční výuky několika tříd v karanténě se zbytkem tříd "fyzicky" ve škole.

Pan ministr zřejmě nezná realitu všedních dní, se kterou se musí ředitelé denodenně ve školách potýkat. Opravdu nezávidím!

Unknown řekl(a)...
29. července 2020 v 13:20  

Modelový případ: Ředitel školy v přípravném týdnu pozitivně testován. Proběhlo BOZP, kde byli všichni učitelé (v nevětrané místnosti, namačkáni jak sardinky), testy u učitelů následné prokáží 9 nakažených učitelů. 2 z těchto učitelů uči ještě na jiné škole, kde se účastnili taktéž BOZP, či jiné porady, následně testy odhalí na druhé škole pozitivního ředitele a dalších 5 učitelů. Jak se bude v tomto případě postupovat? Tyto dvě školy začnou učit online?

Anonymní řekl(a)...
29. července 2020 v 19:00  

Mám obavy, že nakažení žáci a učitele pěkně zamávají s uzavíráním škol a následnou karanténou.
Stačí si přečíst zprávy z Izraele, kde je každodenně nakažených 2 000 lidí. A vše začalo ve školách. Ze škol se SARS-CoV-2 v druhé vlně šířil komunitně obrovskou rychlostí. Vypadá to, že školní rok 2020/2021 bude pěkně rozkouskovaný.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.