Školky mají plno. Jesle situaci nepomohou vyřešit

středa 29. července 2020 ·

Klíčová je nová úprava věkové hranice. Do jeslí na rozdíl od stávajících dětských skupin budou děti moct chodit nejdéle do 31. srpna následujícího roku poté, co oslaví třetí narozeniny. Starší děti mají podle Maláčové nastoupit do školky. Tam ale nemusí být místo, proto tyto novinky podle pirátské místopředsedkyně Olgy Richterové nemusí v praxi fungovat. "Hrozí, že dnes již přetížené školky nedokážou pojmout děti ze zrušených dětských skupin a rodiče je nebudou mít komu svěřit," uvedla v reportáži Hospodářských novin s tím, že podle ní by jesle a dětské skupiny i pro starší děti měly fungovat vedle sebe. Omezení věku dětí v jeslích kritizuje i ODS a TOP 09.



Daniela Celerýnová (linkedin.com)
Maláčová si představuje, že by jesle mohly vznikat při obecních školkách. Ne všude to ale půjde. "Na zřízení jeslí nemáme v mateřských školách kapacity ani žádné prostory," uvedla Petra Vaňková, ředitelka kanceláře Prahy 22, kam spadá třeba Uhříněves. Místní školky mají kapacitu 545 míst a jsou do posledního místa plné.

Kritiku sklízí také novinka týkající se personálu jeslí. Ve stávajících dětských skupinách mohou o děti pečovat sociální pracovníci, zdravotníci či pedagogové. A počítal s tím i návrh novely, který ministerstvo práce poprvé předložilo v roce 2018. Na poslední chvíli ale potřebnou kvalifikaci omezilo pouze na lidi, kteří mají alespoň minimální zdravotnické vzdělání.

Nového nastavení se obává šéfka Asociace provozovatelů dětských skupin a mikrojeslí Daniela Celerýnová. "Neumíme si představit, jak zdravotníky seženeme a zaplatíme," uvedla. je jich málo," poznamenává Veselá.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
29. července 2020 v 18:00  

Co takhle věnovat něco z těch eu miliard namísto na tablety na stavbu nových školek, jak se to chystají udělat třeba na Slovensku?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.