Nechci učitelům přikazovat, že musejí přijít v květnu učit, říká ředitel vesnické základky

pátek 1. května 2020 ·

Školy se začínají připravovat na znovuotevření prvního stupně. Asi třetina z nich uvádí, že bude mít problémy, především s nedostatkem pedagogů. „Vypadá to, že by jich do školy nastoupilo méně, než bychom potřebovali, ať už z důvodu věku, zdravotního stavu nebo proto, že sdílejí domácnost s někým starším či ohroženým,“ říká ředitel vesnické základky v Chrašticích u Příbrami. „Já bych na sebe nerad bral odpovědnost, že budu komukoliv přikazovat, aby v této situaci nastoupil do školy.“ Rozhovor přináší magazín Rodiče vítáni.



V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jak to vidíte se znovuotevřením škol? 

Děti by už rády do školy, my samozřejmě taky. Ale za těch podmínek, o kterých byla zatím řeč – menší skupiny, roušky, rozestupy – je to dosti problematické. Pokud se podmínky rozvolní a budou vyhodnocena případná rizika, pak určitě ano. My o tom samozřejmě již mluvíme – jak s kolegy, tak s rodiči, i s dětmi. Ale musíme počkat na slíbený manuál ministerstva – teprve potom se budeme moci zodpovědně rozhodnout, které podmínky jsme schopni ve škole zvládnout a které ne. Bez toho jsou to zatím jen spekulace.

Raději byste tedy zůstali u distanční výuky? 

Rozumím tomu, že mnozí rodiče potřebují jít do práce. Pokud si řekneme narovinu, že jde o hlídání dětí, tak to jsme schopni zajistit. Ale z hlediska vzdělávání by větší smysl dávalo zůstat u dobře fungující distanční výuky. Nám se za ten měsíc velmi pěkně rozběhla a vlastně by byla škoda to zas celé rozložit a nastavovat jinak.

Víte, kolik dětí by vlastně do školy přišlo? 

Kolik to bude přesně, zjistíme pomocí dotazníků, až budeme mít my i rodiče více jasno. Minulý týden jsme měli online rodičovskou kavárnu a vypadalo to, že většina rodičů by děti do školy spíše poslala. Děti se také těší, ale velmi záleží na nastavení těch podmínek. Tak, jak byly zatím prezentovány, by to bylo pro děti značně nekomfortní a je možné, že mnoho rodičů i dětí změní názor, až budou tato pravidla zveřejněna.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.