Plaga: Při vyučování nebudou muset nasazovat roušky žáci ani učitelé. Manuál bude v pondělí

pátek 1. května 2020 ·

„Škola by měla zamezit shromažďování studentů před vchody. Platí mírně zvýšené hygienické požadavky. Po sundání bot si musí studenti dezinfikovat ruce. Při vyučování nebudou muset být roušky na ústech. V případě skupinových prací však roušky musí být nasazené,“ řekl ministr školství Robert Plaga k fungování základních škol na dnešní tiskové konferenci. Podrobný manuál pro fungování škol slíbil zveřejnit v pondělí.



Robert Plaga (msmt.cz)
Základní školy musí zajistit, aby se po návratu žáci neshlukovali na jednom místě. Roušky nebudou nutné při dodržení rozestupů, při pohybu po škole povinné budou.

Plaga zdůraznil, že návrat deváťáků bude dobrovolný a žáci se budou moci scházet na konzultacích do 15 lidí. "Nikdo nenutí žáky, aby se do 30. června vraceli k povinné školní docházce," řekl. Školy by podle příručky, zpracované úřady a epidemiology, měly dostat volnost v tom, jak zabezpečí stravování žáků podle vlastních podmínek. Příručku obdrží v pondělí do datových schránek, dodal.

V mateřských školách nebudou muset děti podle Plagy nosit roušky. „Co se týká hygienických standardů, platí, že musí být zvýšená hygiena a dezinfekce. Provoz mateřské školy by měl být relativně normální, při zvýšených hygienických opatření,“ řekl Plaga.



Podrobnou zprávu z tiskové konference a její záznam naleznete na iDNES
Zprávu ČTK naleznete zde
Zprávu Aktuálně naleznete zde

23 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. května 2020 v 10:57  

B-L-B-O-S-T

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. května 2020 v 11:12  

Je vidět, že podle ministerstva do školy chodí jen žáci. o učitelích ani slovo. Dost tristní zjištění, že na učitelích opět nikomu nezáleží.

mirek vaněk řekl(a)...
1. května 2020 v 11:24  

Jako riziková skupina odmítám učit ve třídě bez roušek!!

Pokud budu muset, chci od ředitele písemný příkaz a v případě průseru budu já nebo pozůstalí školu žalovat.

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. května 2020 v 11:46  


A co plexi přepážka na stole učitele?

Anonymní řekl(a)...
1. května 2020 v 11:54  

Holt, učitelé si budou muset sami pořídit respirátory vyšší třídy. Ty nepropouštějí viry. Žáci nechť si dělají co chtějí, třeba se můžou i nadále muckat, pít ze společné láhve,...Proč je potom napomínat? Je to na rodičích, ti se můžou od svých ratolestí nakazit a nebudou moci měsíc do práce. Zaměstnavatelé potom budou velmi rádi.

Anonymní řekl(a)...
1. května 2020 v 11:56  

A co plexi přepážka na stole učitele?

A navrhuji zneprůhlednit! Nejlépe černou barvou.

rváčkazvesela řekl(a)...
1. května 2020 v 12:11  

Pane Pytlíku, ve škole to není jako na poště. Normální a žádoucí je se mezi dětmi pohybovat a všelijak je motivovat, napomáhat dopomocí prvního kroku, pomáhat prostě BÝT S NIMI!!Hladit ne, to není už mpoderní..to ne ale když potřebuje dítě třeba pomoci nasunout aktovku na záda? Řeknu mu musíš sám...??
A co situace, kdy se budeme muset dětí dotýkat? Třeba zranění nejrůznější nehody?
Ať nám to Plaga (omlouvám se ale funkci - jeho - budu už navždy v textech zapomínat předvede!!
Jen pro orientaci - zákoník práce:
(1) Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce (dále jen "rizika").
(2) Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci uložená zaměstnavateli podle odstavce 1 nebo zvláštními právními předpisy je nedílnou a rovnocennou součástí pracovních povinností vedoucích zaměstnanců na všech stupních řízení v rozsahu pracovních míst, která zastávají.

rváčkazvesela řekl(a)...
1. května 2020 v 12:12  

Celkem obdivuji ministerstvo , že jde do takového rizika, dovedete si představit ty refundace za zemřelé starší kolegy a kolegyně? To budou mít právníci žeň!!

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. května 2020 v 12:29  

Ministerstvo do rizika nejde. jde do něj zřizovatel a ředitel školy. V tom právě spočívá ta legrace.

old pratavetra řekl(a)...
1. května 2020 v 12:58  

"Jen pro orientaci - zákoník práce:
(1) Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce (dále jen "rizika").
(2) Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci uložená zaměstnavateli podle odstavce 1 nebo zvláštními právními předpisy je nedílnou a rovnocennou součástí pracovních povinností vedoucích zaměstnanců na všech stupních řízení v rozsahu pracovních míst, která zastávají."

K tomuto jsme měli do včerejška dostat odpovědi. Paní Klimešová z MŠMT nám odepsala, že máme sledovat web MŠMT. Tak tomu říkám fundovaná odpověď. Za týden mám pustit deváťáky do školy a všichni učitelé M a ČJ jsou tzv. rizikoví. A proč mám vlastně deváťáky pustit do školy? Aby se připravovali na přijímací zkoušky? Jaká legislativa mi to ukládá?

Jirka řekl(a)...
1. května 2020 v 13:17  

Velmi důležitým "nedrakonickým" opatřením bude ranní rozhánění dětí s rouškami před školou. Rozejděte se, neshlukujte se! Pak si roušky sundají a 45 minut několikrát denně pobudeme pospolu. Délka expozice už zřejmě u kapénkového šíření není rozhodujícím faktorem. Proveditelnost, to je kritérium. Přimlouvám se za nošení pokrývek hlavy. Pak nehrozí ani prochladnutí, ani přehřátí pro rozhodování tak důležitého orgánu. Pro řízení je třeba mít nejen varlata.

Jana Maříková řekl(a)...
1. května 2020 v 13:44  

Žádná karanténa nebyla, zapomeňte.

Anonymní řekl(a)...
1. května 2020 v 14:26  

SARS-CoV-2 - přece neexistuje

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. května 2020 v 17:11  

Prosím vás, taková chřipečka.

tyrjir řekl(a)...
1. května 2020 v 18:45  

Praktický význam roušek je především v tom, že brání přímému vyprsknutí velkých kapének infikovanou osobou. Méně už ale přeci jen aspoň trochu brání jejich přímému vdechování, Nebrání ulpívání kapének třeba na sliznici očí. Infikovaná rouška může být zdrojem nákazy. Používání roušek se například u televizních moderátorů vzdálených 5 metrů od kamery stalo jakýmsi "osvětovým" nástrojem či symbolem k vytváření "uvědomělosti či konformity lidí s opatřeními". Ta infekce se šíří nejen kapénkami, ale i tělesnými výměšky. Proto ten důraz na hygienu lidí i věcí.

Anonymní řekl(a)...
1. května 2020 v 19:17  

Pane Týři, SARS-CoV-2 se šíří především respiračně. A mimochodem, jste vítán za současné situace v první linii. Je Vás opravdu potřeba.

Unknown řekl(a)...
1. května 2020 v 19:50  

Já už pro kolegy vyrábím štíty, aby jimi mohli doplnit roušky (které si musí pořídit sami). Ve škole se budou dezinfikovat kliky a větrat.

Podle mého názoru by měli fasovat respirátory minimálně třídy FFP2 nejlépe FFP3. Třídu FFP3 neseženete.

Anonymní řekl(a)...
1. května 2020 v 19:55  

Souhlas s předřečníkem.

Anonymní řekl(a)...
1. května 2020 v 19:59  

A nyní se do škol budou "masově hrnout" noví absolventi a odborníci z praxe. Bez roušek, bez respirátorů do semeniště SARS-CoV-2 a za mizerný plat. Stát by měl zaplatit aspoň ty rakve.

tyrjir řekl(a)...
1. května 2020 v 20:17  

Bude-li pokračovat nouzový stav, může ministr školství povolat do služby ve školách studenty posledních ročníků pedagogických fakult. Třeba pak ve školách zůstanou a nebudou po ukončení studia utíkat jinam. :)))

rváčkazvesela řekl(a)...
1. května 2020 v 20:52  

Já už se fakt nemohu ubránit smíchu, Proboha, kam jsme se to dostali?!?!
Asi půjdu a přidržím Plagovi obličej chvíli u těchto stránek...ať čte!
To by mi možná pomohlo se upokojit....stačilo by mi pár silných chlapů.

Petr Portwyn řekl(a)...
2. května 2020 v 8:00  

Škola by měla zamezit shromažďování studentů před vchody.
Jak?

"Rozejděte se! Neshlukujte se!" už tady padlo... ale fakt by mne zajímalo, jak si to reálně MŠMT představuje.
Ví vůbec ministr, že škola nemá před vchodem vůbec žádnou pravomoc?

Anonymní řekl(a)...
2. května 2020 v 10:06  

Pane Týři, poslední ročníky mají úplně jiné starosti s ukončováním semestru a výukou. A navíc toto "povolání do zbraně" končí ukončením nouzového stavu 17.5.2020.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.