Michal Komárek: Ministerstvo školství vyklidilo pole. Je slabé, zakřiknuté, je hříčkou v rukou epidemiologů

pátek 1. května 2020 ·

„Ministerstvo školství není v době koronavirové krize pro školy silným a výrazným partnerem. Je slabé. Zakřiknuté. Je hříčkou v rukou epidemiologů. Příklad: S blížícím se otevřením škol učitelé diskutují, zda budou muset nastoupit, i pokud patří k rizikovým skupinám – je jim kolem šedesátky, jsou chronicky nemocní… Server Česká škola požádal ministerstvo školství o jeho výklad paragrafu 106 a ptal se, co ministerstvo doporučuje zřizovatelům škol, ředitelům a učitelům. Dostal odpověď, která svou vyhýbavostí a mlžením překročila běžnou míru trapnosti úřednické komunikace,“ komentuje Michal Komárek pro Český rozhlas Plus.



Komárek také říká: 

Učitelé se sice bojí o život a o zdraví, ředitelé nevědí, s kolika kantory mohou počítat, ale ministerstvo „nezná detaily režimu nastaveného epidemiology“, tak jim neřekne nic.

Jistě: V době pandemie to není ministerstvo školství, kdo nastavuje obecná pravidla hry ať už pro karanténu či její uvolňování. Nemusí to ale znamenat, že zcela vyklidí pole. Že se bude schovávat za odborný názor epidemiologů a přestane být významným účastníkem diskuse.

A mohlo by to být přece naopak: Silný ministr školství by mohl nezávisle na odbornících jasně formulovat svoje názory na fungování a potřeby škol v době pandemie. Jeho rezort by je měl znát nejlépe.

Dobrá, možná přes vládu a krizové štáby neprojdou. Ale měly by být slyšet, měly by být ve hře a ministr by za ně měl bojovat.

Zatím se ale zdá, že ministr školství má na řízení krize menší vliv než třeba majitelé salónů pro psy. 



Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

15 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
30. dubna 2020 v 17:18  

Ministerstvo školství není v době koronavirové krize pro školy silným a výrazným partnerem. Je slabé. Zakřiknuté. Je hříčkou v rukou epidemiologů.

Podepisuji!

Anonymní řekl(a)...
30. dubna 2020 v 17:22  

"hříčkou v rukou epidemiologů"

Aktivistů všeho druhu a barev. Podepisuji.

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. dubna 2020 v 19:58  

Vím zcela jistě, že PK nabízela ministrovi pomoc a přišla i s několika návrhy na řešení.
Nic. mrtvo, nezájem. Asi tak.

Petr Portwyn řekl(a)...
30. dubna 2020 v 20:09  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
BP řekl(a)...
30. dubna 2020 v 20:40  

Pan ministr se řídí peticemi. Ne/chtěli do školy ještě v tomto školním roce, tak ne/otevřeme školy v tomto roce. Ať si každý vybere, jak se mu to hodí. Pan ministr ne/rozhoduje, a řídí se hlasem lidu.

Robert Čapek řekl(a)...
1. května 2020 v 0:18  

Unknown: "hříčkou v rukou epidemiologů... Aktivistů všeho druhu a barev."

A čemu se divíte? Je to v pořádku. Má snad být v rukou pasivistů, neaktivistů a lenochů? A jak by se mohli zapojit? Kdo o nic ví? Aktivita je dobrá věc, člověk pracuje a něco vytváří. A kdo nadává na aktivitu, asi rozumu moc nepobral.

Unknown řekl(a)...
1. května 2020 v 8:29  

Hlavně by měl být v rukou odborníků. Řešit situaci s lidmi, kteří znají školní terén. Ale ne s těmi, kteří kdysi do školy chodili a myslí si, že rozumí jejímu fungování.
Zajímavé je, že v diskuzích nebyli nikdy běžní učitelé z praxe od ZŠ po SŠ. To jsou ti správní lide z terénu.

Už Baťa říkal, že nejnebezpečnější je aktivní blbec.

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. května 2020 v 9:11  

Nevím, v jakém "vleku" jede ministr. I když tuším. Epidemiologové to rozhodně nejsou.
Protože kdo jiný, než odborník na hygienu, epidemiolog nebo další odborník na viry, by měl v současnosti mít důležité slovo. Nejedná se o legraci a vždy by měl rozhodovat nebo dávat ty nejdůležitější rady odborník na daný obor. Takže v současnosti je hezké, že se uveřejňují názory např. významného kardiologa nebo psychiatra, jenže s úctou k těm dvěma - asi nejsou kovaní v oboru, který ví o viru nejvíce. Stejné a ještě horší je to s názory ekonomů, tam je to to o té "koze a petrželi". A nejméně relevantní jsou názory politiků, kteří si jen honí triko do příštích voleb. Miluji názory lidí, kteří, kdyby něco fakt vypuklo, by zalezli do krytu, obklopeni a štábem terapeutů a osobních lékařů a asistentů.

Beny řekl(a)...
1. května 2020 v 9:34  

Jana Karvaiová řekl(a)...
Absolutní souhlas.

Anonymní řekl(a)...
1. května 2020 v 12:07  

Robert Čapek

Za bolševika se říkalo:"Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel". Tím chci jen říci, že nikdo tady nechce tisíce a tisíce mrtvých jako v rudozeleném Švédsku, Holandsku, Belgii,....Nespěchejme. A řiďme se zdravým selským rozumem.

Jana Maříková řekl(a)...
1. května 2020 v 13:46  

Je hříčkou v rukou KoroNervu. Kdyby bylo hříčkou z rukou epidemiologů, nenechali by nás od května promořit.

Anonymní řekl(a)...
1. května 2020 v 14:30  

" promořit?"

Imunita funguje jen pár měsíců, vždyť je to jen koronavir. Na podzim to dnes vyléčený může dostat znovu. Viz. Jižní Korea. Již přes 200 případů.

tyrjir řekl(a)...
1. května 2020 v 19:15  

Nevím, v jakém "vleku" jede ministr. I když tuším. Epidemiologové to rozhodně nejsou.

Souhlasím.

Robert Čapek řekl(a)...
2. května 2020 v 13:29  

Jana Karvaiová řekl(a)...
Vím zcela jistě, že PK nabízela ministrovi pomoc a přišla i s několika návrhy na řešení.

PK se zatím projevila jen tak, že o ministrovi tvrdí, že je lhář a podobně a neustále jedná jen destruktivně anebo ukřivědě brečí jako malé děcko. Jakou pomoc falešná PK nabízela? Jaké návrhy na řešení předložila? Kde jsou? Nebo je to něco tajného, co nikdo nesmí vědět? :-)

Jana Maříková řekl(a)...
2. května 2020 v 13:35  

Pan Čapek nic od PK zřejmě nečte - asi není dost aktivní.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.