Jaroslav Mašek: 5 věcí, které udělejte pro zachování online vzdělávání po návratu do škol

pátek 8. května 2020 ·

Až se opět plně vrátíme k prezenční výuce, co se stane s naším online vzděláváním? Já vám to řeknu: zcela nebo z velké části zmizí. Jsem přesvědčen, že se to opravdu stane, pokud si sami nezodpovíme otázku proč má pro nás smysl online vzdělávání zachovat a zdali nám to vůbec něco přinese. A tím nám teď myslím především učitele a žáky. A až se budeme následně zamýšlet nad smyslem jeho možného zachování, měli bychom též přemýšlet o tom, jak by naše případné online vzdělávání mohlo nadále vypadat.



Proč zachovat naše online vzdělávání 

Mohl bych vám tu nyní vyjmenovat obecné důvody, proč má smysl online vzdělávání zachovat. Na tuto otázku byste si však měli odpovědět vy. Zkuste se nejprve sami sebe ptát, zda a jaký smysl to má pro vás.

Já osobně mám tyto konkrétní důvody. Online vzdělávání mi umožní:

1. poskytnout personalizovaný přístup 24 x 7
2. lépe organizovat a realizovat projekty, jdoucí nad rámec mé výuky
3. nabídnout vzdělávání komukoliv, nejen těm, které učím

V jaké podobě zachovat online vzdělávání 

V případě, že jste si našli své důvody pro zachování online výuky, nabízí se otázka, jaká její podoba by vám nejlépe vyhovovala, jinak řečeno, v jakém rozsahu byste ji rádi integrovali do vaší prezenční výuky. Odpověď na tuto otázku je opět značně individuální, nicméně výsledný rozsah a podoba by měla korespondovat s jednotnou strategií online vzdělávání vaší školy.

Jak zachovat online vzdělávání je tak otázkou nejen na vás, ale i na další učitele a také na vedení školy. Následujících 5 kroků může sloužit jako návod pro vás všechny.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
8. května 2020 v 8:30  

1. poskytnout personalizovaný přístup 24 x 7

Nevěřím, že pan autor je schopen poskytovat cokoli 24x7, a online vzdělávání už vůbec ne. Kdo učí distančně, pochopil, že je třeba pracovat s prioritami.
Bod 2 je věcí subjektivních schopností autora (a pro mne zcela nezajímavý).
Bod 3 je nesmysl. Některé výukové materiály jsou veřejně k dispozici (třeba na školním webu), nezávisle na tom, zda vzdělávání probíhá či neprobíhá online. Ale jenom blázen věnuje svůj čas osobám, které nejsou jeho žáky.

Eva Adamová řekl(a)...
8. května 2020 v 18:34  

Pane Komárku, proč jste smazal můj komentář? Vy máte něco proti názoru, že dálkovou výuku by stálo za to zachovat kvůli žákům, kteří nemohou docházet do školy z důvodu nemoci?

Michal Komárek řekl(a)...
8. května 2020 v 19:30  

To nebyl ten důvod, paní Adamová. Což Vy dobře víte...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.