Vědci odhalují roli dětí jako přenašečů: Chlapec potkal 170 lidí, nikoho nenakazil

čtvrtek 23. dubna 2020 ·

Děti mívají jen slabé příznaky nebo nemají vůbec žádné. Nebezpečí ale tkví v tom, že i člověk bez příznaků může být infekční. Má se za to, že děti představují skryté riziko pro své prarodiče, ale i pro společnost, která se potýká s epidemií. Agentura AFP v úterý informovala o překvapivém závěru francouzské studie, která to celé zpochybňuje. Francouzští lékaři zkoumali případ devítiletého chlapce, který se nakazil od jednoho z prvních tzv. superpřenašečů. Než se u chlapce prokázal koronavirus, setkal se s více než 170 lidmi. Teď ale odborníci přišli na to, že nikoho z nich nenakazil. Informuje online deník Aktuálně.



Z výzkumu, jehož výsledky francouzští odborníci nedávno zveřejnili, vyplývá, že děti možná nejsou tak významným zdrojem přenosu viru. To může být důležité pro vlády, které v rámci uvolňování bezpečnostních opatření rozhodují o znovuotevření škol a školek.

Britská University College London vydala už na začátku dubna studii, podle které má zavírání škol jen malý účinek na zpomalení šíření nového koronaviru. Její autoři ale zkoumali data z minulých epidemií jiných druhů koronaviru, jako například epidemie SARS před sedmnácti lety. O novém koronaviru se toho stále ví relativně málo. Přenášení dětmi je jednou z největších neznámých.

"Lepší pochopení toho, kdo je zodpovědný za šíření nemoci a kdy, je velmi důležitým kusem skládačky a my tomu stále dostatečně nerozumíme. Pořád slýchám o nákaze bez příznaků, ale nemám skutečnou představu o tom, jak důležitá v šíření je," cituje britský deník The Guardian virologa Jonathana Balla z Nottinghamské univerzity.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.