Renata Veselá: Koronavirus jako kouč odpovědnosti a normálních sociálních vazeb?

sobota 14. března 2020 ·

Myslela jsem si, že bezvládí a „cochcárna“ vládne jen ve školství. Že komfortní zóna pro děti (klienty) je nadevše jen ve školách. Zde se v posledních letech normální požadavky na žáky, které platily vždy, přejmenovaly na nežádoucí tlak, který děti zbytečně stresuje a musí být omezen ne-li zrušen. Normální a osvědčené styly vyučování nahrazujeme bezbřehou hravostí, vstřícností na druhou a dáváním prostoru, aby děti našly sami sebe. A děti hledají. Hledají tak dlouho, dokud nedorostou věku, kdy přece jen nějaké nároky na jejich chování a dovednosti nepřijdou.



Renata Veselá (archiv autorky)
Pak se náhle hroutí, neví si rady a sahají po antidepresivech. Někdy i k aktu definitivnímu. Je prý prokázáno, že tato „definitiva“ bude u mladých stále častější. Tolik téma školství.

Nicméně sledováním dějů v naší společnosti poslední dobou žasnu. Lidé zaplativší si rekreaci prostě musejí na tuto odjet. Nemohou přece přijít o své peníze! Musejí si zalyžovat. Po návratu mají právo zůstat v karanténě, pobírat peníze nás ostatních poplatníků zdravotního pojištění. Nás, kteří jsme třeba neodjeli, i když jsme si lyže zaplatili. Nás, kteří jsme stále zdraví a můžeme tedy táhnout ekonomiku ve chvílích, kdy je to velmi třeba.

Ti, kteří sem zdroj koronaviru takto přivezli nemusejí platit své absence v práci ze svých peněz. Mohli by… Snad o tom teď přemýšlejí, snad to nebyla ta osudová největší epidemiologická rána naší populaci. Nemyslím si ale,že musíme vždy čekat na pokyn, zákon, vyhlášku. Stačí zdravý rozum a právě ta zodpovědnost.

Když přišla po roce 1989 kýžená svoboda, věděli jsme, že má i nutnou druhou stranu mince – odpovědnost. Bylo nás, kteří jsme toto věděli, málo? Nehlídali jsme možnost a nutnost rozvoje těchto postojů u dětí? Nevím. Jedno se mi ale zdá jisté. Žijeme v organizačně impotentní společnosti. Nejsme zvyklí podřídit se pokynům a dělat, co je třeba…jak mi to jen připomíná přestávku ve škole, kde učitelé nejsou schopni, ochotni a ani nevědí, že by měli, děti omezit v jejich frenetickém přestávkovém třeštění ... takové školy existují! V pravdě jsou ale ještě i školy „normální“…možná ještě na Moravě nějaké zbyly!

Teď jsme nuceni – zejména děti pobývat více v domácím prostředí. Tam se jistě pohybují nějací rodičové, či jiní blízcí. Tep života se zpomalil a máme více času vnímat jeden druhého. Není to přece jen šance obrody normality v našem životě? Normality, která zná přesně vymezené role a hierarchii vztahů, normality, která dává člověku pocit bezpečí domova. Tato doba je plná obav z rizik nákazy. Je ale také plná šancí! Zkusme je využít.

9 komentářů:

BP řekl(a)...
14. března 2020 v 11:44  

Souhlasím.

A jsem ráda tomu dnešnímu nařízení.
Naši žáci, místo, aby doma pokorně zůstávali a neroznášeli možnou nákazu, tak nemají vůbec čas ani plnit námi zadávané úkoly, protože se scházejí na různých společných oslavách nebo si našli brigády a na nějakou přípravu k maturitě kašlou.

Zařídím se pak podle nich.

Ivo Mádr řekl(a)...
14. března 2020 v 12:00  

"Je ale také plná šancí!"

Kéž by tomu tak bylo, to je opravdu přání 90% obyvatel ČR. Těch 10% chápe současnost a budoucnost jako příležitost bez jakýchkoliv omezení. Tato 10% minorita občanů této země není schopna jakékoliv empatie. A to je to, co většinu z nás velmi mrzí. Nemyslím si však, že škola má na tomto stavu nějaký výraznější podíl. Je to z velké části ovlivněno maloměšťáctvím, zbohatlickým přístupem k životu mnohých rodin a bohužel i přístupem velké části masmédií.

renives řekl(a)...
14. března 2020 v 12:08  

Je to z velké části ovlivněno maloměšťáctvím, zbohatlickým přístupem k životu ...
A co vpouštění nejrůznějších sluníčkářů (bez základního pedagogického vzdělání) v rámci vzdělávacích akci slavných porůřezových témat do školy?! Šikovná učitelka/ - - je dle mého průřezová /-ý dost!!
Myslím, že tu máme i my šanci si uvědomit naši odpovědnost (pardon odpovědnost ředitelů škol)
Maloměščťáctví a zbohatlická tumpachovitost tu byla je a bude.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. března 2020 v 21:09  

Pěkně napsané. Pan Mádr to také napsal dobře. Jde jen o to, si od těch 10% nenechat srát na hlavu. Odcestoval jsi s rodinkou do Itálie poté, co vláda vydala doporučení do těchto zemí necestovat? A nakazil ses? Hm, smůla. Budeš si hradit léčbu, testování a náhrady škod sám. A stejně tak nemáš nárok na nemocenskou.

Ono je to stále o tomtéž - o té odpovědnosti a o těch negativních externalitách. A ve školství úplně ukázkově. Chceš, aby si tvé děti hrály, aby nebyly stresovány, aby nemusely dělat nic, co zrovna nechtějí a aby nedostávaly negativní zpětnou vazbu? Ok. Vyber si školu podle svého, ale nečekej, že ty ostatní děti, se budou o ty tvé pak starat a platit jim nějaké sociální dávky, nebo jim umožňovat čerpání. Na toto máš nárok pouze pokud se přizpůsobíš "evidence based vzdělávání".

Ono je to prostě něco za něco a není možné pořád na někom parazitovat, nebo někoho ohrožovat jen proto, že mám dojem, že mě nemá nikdo právo omezovat v mých potřebách. Tato bezohlednost podle mě není primárně otázkou výchovy, ale genetické výbavy. Někdo prostě tak nějak nemá dostatečně vyvinuté socializační funkce, včetně schopnosti empatie a základní ohleduplnosti k ostatním - a vůbec vnímání ostatních a jejich potřeb. Tyto lidi se sami omezovat prostě nebudou. Žijí v představě, že jsou oni a pak už jen zlý a špatný systém, který je omezuje. Nejsou moc schopni chápat důvody pro jakékoliv omezování se a jeho smysl. Mají anarchistické sklony a často se rekrutují z řad osob trpících různými poruchami osobnosti - především disociální. A kvůli těmto lidem je potřeba mít jasný řád a tvrdé tresty pro jeho porušování.

Silvie A. řekl(a)...
15. března 2020 v 7:00  

Pan Doležel to také napsal dobře. Akorát že nepopisuje realitu, ale fikci typu "bylo by dobře kdyby".

A kvůli těmto lidem je potřeba mít jasný řád a tvrdé tresty pro jeho porušování.

"Tyto lidi" máme. Jasný řád nemáme, místo něj máme gumové zákony (které lze aplikovat pouze selektivně). A tvrdé tresty za porušování nemáme ani vzdáleně. Zdá se, že tato společnost nemá ani vůli trestat porušování řádu. Ani tím zrušením nároku na nemocenskou.

Robert Čapek řekl(a)...
19. března 2020 v 1:41  

Pan Doležel to vskutku napsal mooooc "dobře". Jenom tím popisem: "Někdo prostě tak nějak nemá dostatečně vyvinuté socializační funkce, včetně schopnosti empatie a základní ohleduplnosti k ostatním - a vůbec vnímání ostatních a jejich potřeb." mne pobavil. Znám totiž jenom jednu osobu zde na České škole, která tomu dokonale odpovídá. A to je sám autor těch slov :-D Takže: kouzlo nechtěného nebo soudružská sebekritika? ;-)

Lenka Pokorná řekl(a)...
19. března 2020 v 9:03  

"Někdo prostě tak nějak nemá dostatečně vyvinuté socializační funkce, včetně schopnosti empatie a základní ohleduplnosti k ostatním - a vůbec vnímání ostatních a jejich potřeb."

ó ne, na Doležela, ale na Čapka to sedí jako hrnec na prdel.

Michal Komárek řekl(a)...
19. března 2020 v 9:18  

Stačí, prosím. Pan Čapek, ani pan Doležel nejsou tématem diskuse.

rváčkazvesela řekl(a)...
19. března 2020 v 15:08  

Souhlas s panem Komárkem. Nejsem nikterak prudérní ale slova jako P.... pod mým článkem čtu nerada:-)
Můžete prosím psát k tématu?
I když nám zůstává rozum stát... Potom mlčte prosím - počítám i s řečnickým tichem.
A vůbec alou šít roucha! Já jich už odevzdala 20:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.