Maturita se dá odložit, ne zprůměrovat, míní ředitelé. Vysoké školy počkají

úterý 24. března 2020 ·

Přijímací zkoušky za dva týdny, maturita za tři týdny od návratu do škol. To je návrh ministerstva školství. Resort chtěl uvolnit nejistotu mezi studenty i veřejností. Podle ministra by se školy mohly znovu otevřít v polovině května. „Jestliže se do 1. června školy neotevřou, bude maturitní vysvědčení vystaveno na základě studijních výsledků žáka z posledních tří vysvědčení,“ vysvětlil ministr Plaga s tím, že propadlíci budou mít nárok na reparát. Informuje iDNES.



Renata Schejbalová (repro ČT)
Řešení zprůměrování vysvědčení se ale nelíbí Asociaci ředitelů gymnázií, kteří jinak s návrhem ministerstva vesměs souhlasí. Asociace například chtěla termíny po nastoupení do škol pro přijímací a závěrečné zkoušky ještě o týden zkrátit. Podle předsedkyně Renaty Schejbalové se ale v případě maturit a průměrování vysvědčení nejedná o šťastné řešení a asociace s ním zásadně nesouhlasí.

„Maturitní zkoušky jde odložit i na podzim, vysoké školy by také jistě posunuly termín zápisů. Přijde mi to nespravedlivé k minulým i budoucím maturantům a hlavně k současným. Myslím, že jejich maturitní vysvědčení bude podle průměru známek z 3. ročníku a pololetí 4. ročníku výrazně horší, než kdyby maturovali,“ vysvětlila.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
24. března 2020 v 8:35  

AŘG zjevně nepochopila, že číslíčka na maturitním vysvědčení málokoho zajímají. V krizi vyvstává ve vší nahotě, že pro mnohé školy funguje maturita jako univerzální strašidlo, které jediné přiměje část studentů, aby něco dělali, protože jinak jim školy nedokážou nic moc nabídnout.

Saša Vomlelová řekl(a)...
24. března 2020 v 9:58  

Pane ZB, proč házíte špínu? VS mají například zohledňují u přijímacího řízení určitý stupeň maturitní známky. Opravdu jste přesvědčen o tom, že známky na různých typech škol si odpovídají? A skutečně si myslíte, že všichni mají vnitřní motivaci k učení, jen jim to ti nudní učitelé kazí? Tvrdíte, že se každý těší, když jde do práce? Možná byste si měl něco o vnitřní a vnější motivaci v populaci přečíst. A přestat otravovat veřejnost výroky o strašidlech. I když, minimálně jedno strašidlo teď znám.

Q. E. D. řekl(a)...
24. března 2020 v 21:14  

My na škole strašíme tím, že žáci jsou zde dobrovolně a kdykoliv mohou odejít. A hloupé se snažíme vyhodit nejpozději v druháku. Bohužel, v posledních letech získali možného spojence – inkluzi. Pepíček je možná blbý a drzý, ale když mu hodná paní z ŠPC dá papír s razítkem, všechno mu rázem projde.

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. března 2020 v 21:20  

protože jinak jim školy nedokážou nic moc nabídnout.

A co nematuritní předměty?
Ty u běleckých nenabízejí?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.