Tři romské děti ve třídě. Kritické číslo, aby školy nezačaly upadat

pondělí 27. ledna 2020 ·

Dělení škol na elitní, průměrné a v podstatě odpadní je obrovským problémem, se kterým se tuzemský vzdělávací systém potýká. V Česku je zhruba čtyři tisíce základních škol. Do 70 z nich chodí většinově romští žáci, existuje ale i 13 takových, kde je podíl Romů 90procentní. Čísla zveřejňuje každý rok Kancelář veřejného ochránce práv. Téměř devět tisíc žáků tak nemá stejnou šanci na vzdělání jako jejich vrstevníci. Tématu se věnuje Seznam Zprávy.



Ještě před 11 v Krnově přesně taková škola existovala. Řadila se do kolonky těch několika v republice, kam chodilo přes 90 procent romských žáků. Jenže radnice v čele s tehdejší starostkou Renatou Ramazanovou a její budoucí nástupkyní Alenou Krušinovou se odhodlala k radikálnímu kroku, který odmítali jak romští, tak majoritní rodiče. Segregovanou Základní školu náměstí Míru město zrušilo a její žáky rozdělilo rovnoměrně mezi všechny školy...

„My jsme byli škola v uvozovkách elitní. Romy jsme tady skoro vůbec neměli. A najednou jsme dostali 46 romských dětí, což byl obrovský otřes pro celou komunitu školy,“ vrací se na začátek ředitel jedné z krnovských škol Karel Handlíř. „První rok byl hodně dramatický. Šesťáci, kteří přišli z rozpuštěné školy, byli na úrovni třetí třídy. Měli navíc tendenci vytvářet takové vlastní komunity. Stejně tak ale majoritní žáci. Vztahy mezi těmito komunitami byly velmi vyhrocené a často docházelo i k fyzickým střetům,“ vzpomíná Handlíř...

Stejně zásadní jako soustavná práce s vyloučenými žáky je ale trvalá podpora města. Ačkoliv se na krnovské radnici během 11 let vystřídali tři starostky, jeden starosta a různé koalice, jednou nastavený směr všichni poctivě drží. Ředitelé všech škol se společně s úředníky z odboru školství navíc pravidelně scházejí. Hlavně si ale školy po každém zápise předávají děti ze sociálně vyloučených lokalit tak, aby v každé třídě byly pokud možno maximálně tři.


Celý text naleznete zde

30 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
27. ledna 2020 v 9:25  

Dva poznatky:
1) V Krnově dokážou rozpoznat romského žáka. ////
2) V Krnově jsou Romové diskriminováni. Není jasné, zda pozitivně či negativně. Prostě s Romy je zacházeno jinak. ////

Kdo rozhodl o mezním počtu 3 ? ////

Lenka Pokorná řekl(a)...
27. ledna 2020 v 12:09  

My máme na celé škole Romy tři a problémů je s nimi dvojnásobek než se všemi ostatními dětmi dohromady.

Ivo Mádr řekl(a)...
27. ledna 2020 v 19:07  

"Téměř devět tisíc žáků tak nemá stejnou šanci na vzdělání jako jejich vrstevníci". Tomu nerozumím, na těchto školách neučí učitelé?

Tajný Učitel řekl(a)...
28. ledna 2020 v 10:37  

Pokorná, my máme na škole jednoho bílého pepíka a problémů je s ním pětkrát tolik jako se všemi Romy dohromady. Když u vás na škole neumíte zajistit disciplínu a učit všechny děti, nemůže za to nikdo jiný, než vy a vaši kolegové.

Lenka Pokorná řekl(a)...
28. ledna 2020 v 13:27  

Myslíte?

Agresivní deváťák, který má 120 kg, se opravdu kočíruje jen velmi těžce. Většina učitelek se ho bojí. Jeho sestra v sedmé třídě už dávno nespává doma a jiná slova než ku... a pi.. snad ani nezná. Jakákoliv snaha řešit problémy je doprovázená tím, že rodiče jsou na učitele a vedení školy vulgární a agresivní.

Jo, s tím třetím z jiné Romské rodiny problémy nejsou, ten do školy téměř nechodí. Na sousední škole mají dvě Romské rodiny, jejichž děti mají více než 50% absenci a stěžují si na to. My jim říkáme, buďte rádi, že nechodí, přijďte se podívat k nám, jak to vypadá, když chodí.

A ještě mi napište, jaký si myslíte, že je poměr problémových bílých Pepíků ku neproblémovým bílým Pepíkům. A zkuste tento poměr sestavit i pro Romské Pepíky.

Petr Portwyn řekl(a)...
28. ledna 2020 v 13:38  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
28. ledna 2020 v 13:39  

Aleee… žeby hate speech? Já myslel, že jde o oikofobii, a ona je to možná xenofobie. Zaprděná kotlinka", "bílí pepíci"... začíná to dávat smysl, budou taky "tvarohové držky"?

No ale jsem rád, že Česká škola nějaké národnostní nadávky nepřipouští.

Tajný Učitel řekl(a)...
28. ledna 2020 v 14:26  

Jo. Xenofobie. Rasismus. když Romové do školy chodí, je problém, když nechodí, vemte jim dávky. Tak si holt ujasněte co chcete. Diskriminačním a mnohdy otevřeně rasistickým přístupem českých úřadů, policistů zaměstnavatelů a evidentně i učitelů vůči Romům je kotlinka proslavená široko daleko, jako statisticky nejrasističtější země v Evropě. Tož přiložte. Hlavně, že za tu hnusnou páchnoucí averzi vůči Romům může vždycky někdo jiný.

Lenka Pokorná řekl(a)...
28. ledna 2020 v 15:53  

"Pokorná, my máme na škole jednoho bílého pepíka a problémů je s ním pětkrát tolik jako se všemi Romy dohromady. Když u vás na škole neumíte zajistit disciplínu a učit všechny děti, nemůže za to nikdo jiný, než vy a vaši kolegové."

A proč Vy si Tajný s tím vaším pětinásobněproblémovým bílým Pepíkem neradíte? Že byste si na vaší škole nedokázali zajistit disciplínu?

Petr Portwyn řekl(a)...
28. ledna 2020 v 18:28  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
28. ledna 2020 v 18:40  

"Statisticky nejrasističtější země v Evropě", v níž prakticky nedochází k rasovému násilí... tedy ze strany většinového obyvatelstva, opačně to nepochybně nepočítáte, tam to přece není násilí, to je kulturní specifikum.
Geniální.

Víte, já o v této diskuzi Romech dosud nenapsal ani slovo.
Jde mi o něco jiného. Nevidím rozdíl mezi náckem, který nenávidí a uráží Romy, a náckem, který nenávidí a uráží Čechy,

Michal Komárek řekl(a)...
28. ledna 2020 v 18:49  

Pane Portwyne, máte pravdu - nenávist je stejně nepřijatelná a "náckovská" ať jde o Romy nebo o Čechy. Myslím ale, že přehlížíte jednu skutečnost: Romové jsou prokazatelně diskriminováni. I v Česku. Bohužel. Češi diskriminováni nejsou.

Petr Portwyn řekl(a)...
28. ledna 2020 v 19:00  

Pane Komárku, já psal o něčem jiném. Mj. o dodržování pravidel a zásad.
Národnostní urážky tolerovány buď jsou, nebo nejsou. Když jsou tolerovány někomu, tak tolerovány jsou.

Michal Komárek řekl(a)...
28. ledna 2020 v 19:05  

Pane Portwyne, máte pravdu v tom, že národnostní urážky nemají být tolerovány... Zároveň by ale kriticky a věcně myslící lidé - na prvním místě, doufám učitelé - měli být schopni rozlišit, kde jde o skutečnou diskriminaci a kde o expresivní upozornění na tuto diskriminaci.

Petr Portwyn řekl(a)...
28. ledna 2020 v 21:13  

Jistě, pane Komárku. Já hned věděl, že TO JE PŘECE NĚCO JINÝHO.

Petr Portwyn řekl(a)...
28. ledna 2020 v 21:14  

Kdo je oprávněn a kdo ne, o tom rozhodujete Vy, předpokládám.

PP řekl(a)...
29. ledna 2020 v 5:55  

Češi diskriminováni nejsou? Jak jste to myslel, pane Komárku?

Robert Čapek řekl(a)...
29. ledna 2020 v 16:29  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ivo Mádr řekl(a)...
29. ledna 2020 v 17:51  

Tajný Učitel

"Jo. Xenofobie. Rasismus", "statisticky nejrasističtější země v Evropě"


Manipulujete. Stačí si zajet do Francie a mrknout na brutální antisemitismus. Jeden by si myslel, že se angažují hlavně bílí "naci". Opak je pravdou, jsou to muslimové alžírského původu. Desetitisíce Francouzů židovského původu za poslední rok doslova utekly do Izraele v obavě o holý život. Asi je třeba být ve svých sděleních přesnější.

Tajný Učitel řekl(a)...
31. ledna 2020 v 12:46  

Mádr.
https://www.boredpanda.com/racism-in-the-eu-map-bezzleford/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

Petr Portwyn řekl(a)...
31. ledna 2020 v 15:12  

Pan Tajný
jde o výzkum vnímání diskriminace, nikoli diskriminace skutečné.
Metodika je silně diskutabilní - do ankety se bylo nutno přihlásit. Lze očekávat, že lidé, kteří na "rasový problém" kašlou, logicky tudíž rasisty nejsou, se tam hlásit nebudou. Proč taky.

Že se na tom točí EK je při její politické linii pochopitelné, ale ne každý z nás je nutně stejných politických názorů jako EK. Politickými názory míním radikální multikuluralismus. Mnozí z nás nemusí žádné radikální názory.

Petr Portwyn řekl(a)...
31. ledna 2020 v 15:24  

Jinak k té mapce: Balkán, kde před pár lety zuřil brutální etnicko-náboženský konflikt sahající až ke genocidě a organizovanému znásilňování, je na tom podle materiálu z hlediska diskriminace lépe, než my.
Tak to jo.
Bejt ženská, hned se tam stěhuju.

Tajný Učitel řekl(a)...
2. února 2020 v 10:26  

Portwyn,

výběr respondentů byl zřejmě stejný ve všech státech.
Na otázku, vadilo by vám kdyby se vaše dcera váš syn měl měla vztah s XYZ, je poměrně snadná a o mnohém vypovídající odpověď.

Mimochodem, u nás zuří již mnoho let brutální etnický konflikt, který sice neobnáší genocidu, či znásilňování, ale jehož výsledkem jsou de facto segregované školy, bludný kruh bídy, diskriminace, závislostí, nezaměstnanosti a sem tam nějaký molotov do dětské ložnice.

Petr Portwyn řekl(a)...
2. února 2020 v 11:01  

"brutální" :o)
Jestli by se nemohli odstěhovat třeba do Rwandy? Nebylo by jim tam líp?
Brutální Češi by byli v bezpečné vzdálenosti.

Petr Portwyn řekl(a)...
2. února 2020 v 11:13  

u nás zuří již mnoho let brutální etnický konflikt, (...) jehož výsledkem jsou de facto segregované školy, bludný kruh bídy, diskriminace, závislostí, nezaměstnanosti a sem tam nějaký molotov do dětské ložnice

Kdybych byl členem nějaké protiromsky zaměřené strany, tak tento výrok vezmu, namnožím a vylepím po českém venkově... a pak bych sbíral hlasy.
Přesně tímhle naháníte skutečným rasistům sympatizanty.

Petr Portwyn řekl(a)...
2. února 2020 v 11:20  

Ještě poznámka:
Dotaz "Vadilo by vám, kdyby vaše dcera měla vztah s (...dejme tomu Romem)" je rasistický. On totiž nadřazuje národnost onoho hypotetického chlapce nad jeho povahu, kulturní návyky atd. No a to je právě ten rasismus...

Tajný Učitel řekl(a)...
2. února 2020 v 18:08  

P. Potrwyn, ano, také požadavek na počet romských dětí na škole je rasistický. Pak ale, (bez čísel) nejdou udělat ty slavné statistiky, jak jsou romské děti v čr hodně gramotné a úspěšné, stejně, jako nejde identifikovat dobrá praxe na školách, kde se práce s romskými žáky daří, aby se tato mohla šířit i jinam.

Otázka vztahu dítěte k členovi jiného etnika či vyznání je skvělá, právě proto, že odhaluje, kolik lidí "nadřazuje národnost onoho hypotetického chlapce nad jeho povahu, kulturní návyky atd." No a kotlinka v eu trčí jak bolavý palec.

Petr Portwyn řekl(a)...
2. února 2020 v 21:12  

Tak hlavně mnoho Romů má oficiálně českou národnost a uvádět se národnost stejně nesmí, takže celkem netuším, jak se ta diskriminace pozná. Oficiálně se píše "Češi", i když se jmenují třeba Giňa nebo Balogh.

Ti lidé se tam museli sami přihlásit. Klidně mohlo jít i o manipulaci lidí, kteří "kotlinku" a její obyvatelstvo mají rádi stejně málo, jako Vy.

Tajný Učitel řekl(a)...
3. února 2020 v 7:32  

V tom případě jsou veškeré dosavadní statistiky o vysoké gramotnosti Romů zpochybněné a rozsudek DH, či co to bylo, může být opodstatněný, neboť neexistuje způsob jak nerasisticky identifikovat Romy. Když se nám to nehodí do krámu, je to fake news, jak jinak. Lidé kteří se do průzkumu přihlásili třeba ve Francii, byli vybraní tolerantní multikultralisté, kdežto přihlášení Češi byli zhusta rasisté. Víte co, zeptejte se třeba kolegů nebo známých; já to udělal a řekl bych, že ta čísla jsou ještě podstatně horší než na mapě.

Petr Portwyn řekl(a)...
3. února 2020 v 17:15  

Já vycházím z toho, že národnost je "citlivý údaj" a nesmí se nikam psát.
Takže opravdu nechápu, jak je ty statistiky možné dělat. Bez ironie.
Ledaže ti lidé se sami do statistik jako Romové nahlásí...

Podle mne rasista je ten, kdo spojuje nějakou rasu či etnikum apriorně se zápornou konotací: "smr***vý ci**n" a "zap**ěný Čech" je kupříkladu ekvivalentní, cizinec neuvidí rozdíl - nemohlo to být tím, že se u nás nahlásilo více oikofobů? Na Harvardu nemusí vědět, že urážet slovanské národy je u nás povoleno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.