Žáci ve třídě odpálili petardy, škola píše vládě. Vedení základní školy z Bíliny chce, aby rodiče potížistů přicházeli o dávky

pondělí 27. ledna 2020 ·

Vedení i učitele základní školy za Chlumem v Bílině, která se nachází v takzvané vyloučené lokalitě, trápí narůstající agresivita žáků, ale i jejich zákonných zástupců. Chtějí se proto formou otevřeného dopisu obrátit na ministerstvo školství, předsedu vlády i na poslance. Žádají po nich okamžité řešení situace a změnu legislativy. Škola totiž v boji s neposlušnými žáky a jejich agresivními rodiči sama nic nezmůže. Reportáž přináší MF DNES.



„Situace už je kritická, kázeňské problémy a agresivita žáků jsou tu na denním pořádku. Od začátku školního roku nebyl jediný den, kdy bychom neměli některého z žáků v ředitelně nebo bychom nemuseli přivolávat jeho rodiče. Naši zaměstnanci denně čelí vulgárním útokům. Kázeňská opatření jako třídní či ředitelská důtka nebo trojka z chování pro ně nejsou žádný trest. Berou to jen jako číslo na papíře,“ říká ředitelka školy Barbora Schneiderová...

Vše podle ní vygradovalo v prosinci, kdy si žáci přinesli do třídy petardy a nechali je tam úmyslně vybouchnout. „To pro nás byla poslední kapka. Uvědomili jsme si, že tento problém vlastními silami nevyřešíme,“ přiznává...

Škola se nachází ve vyloučené lokalitě a navštěvuje ji hodně žáků ze sociálně slabých rodin. A ačkoliv některé z nich se školou spolupracují, jiné jakoukoliv aktivitu odmítají. „Děti na prvním stupni by se přitom mnohdy chtěly něco naučit, rodina jim ale často neumožňuje, aby chodily poctivě do školy, měly pomůcky nebo s námi jezdily na výlety,“ míní Schneiderová s tím, že problém je často právě v rodičích.


Celý text naleznete v MF DNES

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
27. ledna 2020 v 15:19  

kompetence s pyrotechnikou to je super! its greát!

Ivo Mádr řekl(a)...
27. ledna 2020 v 19:13  

Hmm, fakt není co závidět učitelům a některým žákům. To už je na sociálku a přesun do specializovaných zařízení. Změna legislativy je na místě. S tím opravdu musí pomoci MŠMT, ministerstvo vnitra, spravedlnosti, poslanci všech barev a přesvědčit by se mohla i ČŠI.

Eny Gma řekl(a)...
28. ledna 2020 v 11:16  

Nejlepším řešením školy by bylo nechat uvedenými žáky budovu školy zapálit a nechat shořet. Což se klidně může stát. Kde by asi MŠMT po již zveřejněném otevřeném dopisu hledalo viníka...???

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.