Bořivoj Brdička: Papírový mobil jako digitální detox v režii Googlu

úterý 28. ledna 2020 ·

Sledujete-li kritiku, které čelí velké na digitální technologie orientované korporace, jistě jste si všimli, že je jim vytýkána snaha maximalizovat čas uživatelů strávený s přístroji. To může vést až k závislosti. Proto je stále větší důraz kladen na digitální wellbeing. Jednou z jeho součástí je i schopnost na nějaký čas si od technologií odpočinout – digitální detox.



Bořivoj Brdička (youtube.com)
Je celkem pochopitelné, že přichází reakce. Všechny hlavní platformy vymýšlejí nástroje, které mají wellbeing (v očích uživatelů) podporovat. Následující příklad z dílny Googlu může možná někomu připadat dokonce trochu směšný.

Papírový mobil ale žádný vtip není, je to docela vážně míněná aplikace volně dostupná na Google Play. Její funkce je jednoduchá. Dá vám vybrat, co z obsahu vašeho chytrého zařízení budete v nejbližší době potřebovat, a to vám umožní si přehledně vytisknout na papír – aktuální kalendář, kontakty, adresy i s mapou, poznámky, hry jako např. sudoku. Papír složíte, strčíte do kapsy a můžete vyrazit bez mobilu.

Tato aplikace je primárně určena těm, kteří podstupují digitální detox. Cílem je lidem, kteří jsou již na technologiích závislí, pomoci se bez vlastního mobilu co nejdéle bez větších obtíží obejít. Vhodné je se pokusit u sebe žádné digitální zařízení skutečně nemít celý den. Variantou je to zkoušet postupně, třeba jen jeden den v týdnu nebo při některých příležitostech (např. dovolená).


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.