Poslankyně Fialová: „Sociální pedagog“ by měl ve vyloučených lokalitách dohlížet na to, aby děti chodily do školy

čtvrtek 19. prosince 2019 ·

Podle poslankyně Evy Fialové, která půl roku bydlela v ústeckých Předlicích, je nutné se zaměřit na vzdělávání dětí z vyloučených lokalit. Ty ze své zkušenosti poslankyně považuje za velmi vnímavé. „Bez pomoci ale budou jen přebírat vzorce svých rodičů, kteří jsou často závislí na dávkách,“ dodává. Ministerstvu školství chce proto navrhnout zřízení tabulkového místa sociálního pedagoga, který by třeba mohl dbát na to, aby rodiny ráno posílaly děti do školy.



Eva Fialová (psp.cz)
Ministryně Jana Maláčová připravuje několik zpřísnění v systému sociálních dávek. Nezaměstnané, kteří nespolupracují s úřadem práce, chce vyřadit z evidence uchazečů až na rok. Po tuto dobu by přišli o dávky na bydlení a stát by za ně neplatil sociální a zdravotní pojištění. Fialová si myslí, že hrozba tvrdšího postihu by mohla lidi přimět, aby s úřadem práce spolupracovali.

Zamlouvá se jí i další ministerský plán, podle něhož by o dávky na bydlení přišli také rodiče, kteří neposílají děti do školy. „Škola pro tyto rodiče není prioritní. A dokud není navázaná na finance, tak ani nikdy nebude,“ myslí si poslankyně.

Proti těmto plánům však protestují odborníci z neziskového sektoru. „Nepovede to k návratu na trh práce ani ke zlepšení školní docházky dětí, ale naopak: ztráta bydlení obojí zkomplikuje či znemožní,“ píše v prohlášení pět organizací, mezi nimi Institut pro sociální inkluzi, Platforma pro sociální bydlení nebo Člověk v tísni.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. prosince 2019 v 8:52  

Proč sociální pedagog? Vždyť stačí sekretářka či software, který když žák není ve škole vyžádá si omluvenku či to předá sociálce a policii.

Jaroš řekl(a)...
19. prosince 2019 v 19:55  

A bude zařazen mezi pedagogické pracovníky?

Jaroš řekl(a)...
19. prosince 2019 v 20:02  

Mimochodem, s tímto problémem po jedno desetiletí pomáhal asistent pedagoga pro sociálně znevýhodněné. Protože byl v podobných oblastech potřebný a jeho práce účinná, MŠMT jej před 3 lety zrušila a pojem "soc. znevýhodnění" násilně vyškrtla z vyhlášky.
Sociální pedagog by mohl nahradit práci původních asistentů pro soc. znevýhodněné, ale pochybuji. Dosud není tento typ "pedagoga" ani v zákonu o pedagogických pracovnících ani v 222

Lenka Pokorná řekl(a)...
19. prosince 2019 v 21:14  

Na to by měl dohlížet OSPOD.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.