Na odborných školách i gymnázia. Praha má v plánu od roku 2021 zvýšit počet míst na gymnáziích

čtvrtek 5. prosince 2019 ·

Nové gymnaziální třídy vzniknou nejprve v šesti pražských odborných školách, později se program rozšíří. Zvýší se tím kapacity pro všeobecné vzdělání, které musí podle pražského radního pro školství Víta Šimrala (piráti) hrát prim před odborností. Zatím bylo podle něj vytipováno šest škol a o svém záměru bude Šimral jednat s jejich řediteli. Předpokládá, že by se každá rozšířila o 60 studentů. Informuje deník Právo.



Vít Šimral (praha.eu)
„Když dokážeme spustit gymnaziální vzdělávání v průmyslových školách, získáme prostory a učitele. Pokud budou chodit žáci z průmyslovky se studenty gymnázií dohromady do stejného prostoru, pomůže to sociální kohezi i inkluzi,“ řekl Šimral.

Společné zkušenosti podle něho obohatí jak studenty odborných škol, tak gymnazisty. Kvalitní všeobecné vzdělání radní označil za důležitější než odborné kvůli těžko předvídatelnému vývoji pracovního trhu. Dospívající a mladí lidé se podle něho mají zaměřit spíše na získání více schopností pro trh práce než jen na úzké vzdělání v jednom oboru.


Celý text naleznete v deníku Právo

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
5. prosince 2019 v 15:03  

To je ten problém. Všeobecně vzdělaný jedinec si nedovede představit co to znamená pořádné odborné vzdělání. Zrovna tak jaký je rozdíl v úrovni všeobecně vzdělaného gymnazisty před 30 lety a dnes. Od IT odborníků bych očekával aspoň trochu práce s informacemi a kritické myšlení.
Takže se přejmenují školy na gymnázia a už si myslíme, že všichni žáci budou budoucí elitní mozky Evropy. Ano v Praze je nedostatek gymnázií, protože spousta lidí tam pracuje a chce mít své děti na gymplu bez ohledu na to zda na to mají(intelektuálně) či ne. Takže namnožíme úředníky. etc.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.