Informační gramotnost: Až polovina středoškoláků nerozezná komerční sdělení od informační zprávy.

čtvrtek 5. prosince 2019 ·

Podle údajů České školní inspekce úroveň informační gramotnosti středoškoláků, která zahrnuje i využití digitálních technologií, přešlapuje na místě. A učitelé jsou v dovednostech mnohdy nejistí... Informační (digitální) gramotnost už dávno nezahrnuje pouze znalost toho, jak zapnout a vypnout počítač, uložit soubor nebo vytvořit tabulku. Žáci by měli v informatice rozvíjet logiku, aby v budoucnu zvládli základy programování a chápali, jak moderní přístroje fungují. Tématu se věnuje MF DNES.



„Není to proto, aby z nich byli samí programátoři, ale i když budou profesí doktoři nebo zemědělci, měli by vědět, jak někdo pro ně systémy programuje, protože oni si je třeba sami budou muset nastavit,“ vysvětluje Petr Naske, manažer projektu Podpora práce učitelů a tajemník platformy DigiKoalice. Žáci by se tedy měli ve škole, ale i doma naučit používat informační technologie tak, aby je dokázali tvořivě využít v tom, co dělají.

„Pro mě je hlavním slovem kreativita a efektivní řešení problému za pomoci techniky, aby internet byl dobrým sluhou, ale ne zlým pánem,“ dodává Naske, podle kterého podpora rozvoje IT dovedností dětí vede také k rozvoji jejich mediální gramotnosti a kritického myšlení.


Celý text naleznete v MF DNES

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
5. prosince 2019 v 11:16  

co je to ta informační zpráva?

E.Kocourek řekl(a)...
5. prosince 2019 v 12:42  

aby v budoucnu zvládli základy programování a chápali, jak moderní přístroje fungují

Tenhle Naske vypadá na neználka. Vyjadřuje se nepřesně a odhaduji, že přemýšlí ještě nepřesněji. Zvládnout "základy programování" je k ničemu. Buď programovat nepotřebujete, a pak nepotřebujete ani ty základy, nebo programovat chcete, a pak potřebujete VÍC než základy. ////

Chápat "jak moderní přístroje fungují" by mohlo být zajímavé, ale v obecném případě je to nesplnitelné. Každý ví, že algoritmy vyhledávacích programů jsou tajné. Domnívá se někdo, že algoritmy dalších programů tajné nejsou? A i kdyby tajné nebyly, dokáže laik pochopit funkčnost nějakých deseti tisíc řádků kódu? ////

rváčkazvesela řekl(a)...
5. prosince 2019 v 16:46  

„Pro mě je hlavním slovem kreativita a ...jen pro Vás pane Naske. Ale pro mistra zedníka - nevím, jestli bude odvázanej z kreativního skládání cihel, které padá na stranu...pardon budeme mít roboty tak to omluva!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.