Středoevropané ani po pádu komunismu nevěří justici. Zlepšeme gramotnost, vyzývá právník, který bojuje s exekutory

neděle 17. listopadu 2019 ·

Český advokát Petr Němec upozornil na problém statisíců lidí, na něž byla uvalena exekuce. A kteří už kvůli neschopnosti právního systému přizpůsobit se vývoji a neochotě politiků s tím něco dělat nevěří, že může existovat spravedlnost. Přestali věřit v justici jako nástroj státu, který je schopen měřit všem stejně. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



Petr Němec (repro ČT)
Podle průzkumů Eurobarometru z posledních let důvěra v nezávislost soudů klesá. Fungující a stabilní právní stát byla přitom jedna ze základních podmínek, tzv. kodaňských kritérií, které musely státy jako Česko či Polsko po roce 1989 splnit, aby vůbec mohly začít jednat o vstupu do Evropské unie.

Do vztahu k právu a jeho dodržování nebo do očekávání, že bude rozhodnuto po právu, se promítá v zemích střední Evropy různě silný pocit, že stát nepatří lidem, jeho obyvatelům, ale že je to buď výtvor někoho jiného, že byla země v rukou někoho jiného - komunistů či okupantů. Nebo že právo mají v rukou elity, které rozhodování soudů a dalších právních institucí ovlivňují.

Vztah k justici je pro většinu běžných lidí vztahem k něčemu složitému a neznámému, co znají maximálně ze zkratkovitých televizních seriálů. "Lidé systému spíš nedůvěřují, protože ho neznají a nic o něm nevědí," domnívá se Petr Němec a názor ilustruje zkušeností z vlastní praxe. "Žijí v báchorkách. Je pro ně potom jednodušší říct, že exekutoři a advokáti jsou hajzlové a justice zkorumpovaná, než si přiznat vlastní chybu, než si přiznat, že něco zanedbali. Možná bychom se měli bavit o právní gramotnosti, jako se hovoří o finanční gramotnosti, protože potom se lidé soudů zbytečně bojí."


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
17. listopadu 2019 v 17:27  

Jednou před více než 30 léty mi trhali dole vpravo zub moudrosti. Výkon zubařů trval s přestávkou na oběd skoro dvě hodiny. Jedna sestra mi sepnutýma rukama držela hlavu u opěradla křesla, druhá obsluhovala hák držící ústní koutek, aby lékař mohl páčit, viklat, tahat, vyviklávat. Po obědě odbrousili překážející kousek sanice a za chvíli byl zub venku. Když řekli "No, tak vidíte. A už je venku!", řekl jsem "Já jsem učitel a taky to někdy nemám snadné. Zubařem bych ale nechtěl být. Děkuji vám." :)))

Středoevropané ani po pádu komunismu nevěří justici. Zlepšeme gramotnost, vyzývá právník... Souhlasím. Pro soudy má platit litera zákona. Nikoli nějaký duch, který se nad spravedlností vznáší, licituje, co za co má být vyhandlováno, a brání vyšetření o odsouzení zřejmých zločinů.

Dnes byl hostem Partie na Primě Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu. I on by, myslím, mohl jako předseda ÚS "poněkud zlepšit svou právní gramotnost" tzn. ctít literu (věcný obsah) zákonů včetně Ústavy ČR a nedovolávat se jakýchsi duchů zahalovaných do hábitu dle jeho názoru "zatím ne dostatečných ústavních zvyklostí". Aktivismus spočívající ve "vyvolávání duchů" mu v jeho funkci, myslím, nepřísluší. Po jeho vystoupeních v poslední době mu za tuto jeho výpověď děkuji a dodávám, že "Zubařem a soudcem bych nechtěl být".

https://prima.iprima.cz/partie/17112019

J.Týř


tyrjir řekl(a)...
17. listopadu 2019 v 17:28  

Pro soudy má platit litera zákona. Nikoli nějaký duch, který se nad spravedlností vznáší, licituje, co za co má být vyhandlováno, a brání vyšetření a odsouzení zřejmých zločinů.

mirek vaněk řekl(a)...
18. listopadu 2019 v 7:21  

Pokud nejsou jasné zákony, pak žádná gramotnost nepomůže. Napřed je třeba odstranit právní chaos, ale mají na tom právníci zájem?

tyrjir řekl(a)...
18. listopadu 2019 v 13:51  

Ústava České republiky jasně říká, že premiéra pověřuje sestavením vlády a ministry jmenuje na návrh premiéra prezident republiky. Pověřený premiér ministry navrhuje a prezident je jmenuje, nikoli automaticky potvrzuje. Prezident tedy smí jmenovat jen na návrh premiéra. Ale nemusí jmenovat jmenovat kohokoli nebo hned, bez prověření vhodnosti navrhovaného "premiérova kandidáta" na ministra. Co na tom komu není jasné?

tyrjir řekl(a)...
18. listopadu 2019 v 14:05  

Předseda Ústavního soudu se dal v jednom rozhovoru slyšet v tom smyslu, že kdyby Ústavní soud rozhodl proti výše popsanému obsahu Ústavy, tj. pokusil-li by se udělat z prezidenta "automat na podpisy", a nastala-li by situace, že by to rozhodnutí prezident s odvoláním na jasné znění Ústavy nerespektoval, nastala by Ústavní krize, ze které by Ústavnímu soudu nepomohl ani "duch svatý".

Myslím, že předseda Ústavního soudu je předseda Ústavního soudu a nikoli generátor či vzývatel duchů.

tyrjir řekl(a)...
18. listopadu 2019 v 17:21  

Myslím, že předseda Ústavního soudu by měl být předseda Ústavního soudu tj soudce ctící Ústavu ČR. A nikoli jakýsi generátor či vzývatel duchů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.