Kateřina Perknerová: Kam dál ve vzdělávání? Chybí celonárodní dohoda

úterý 1. října 2019 ·

„Kvalitní vzdělání je klíč k budoucnosti každého dítěte i celé ČR. Předpokladem úspěchu je systém, který umožní každému žákovi rozvíjet jeho osobnost, talent, schopnosti. České školství je na dobré úrovni díky tradici a nadšení desítek tisíc učitelů. To je ovšem pro potřeby 21. století málo. Překážky jeho rozvoje jsou v rovině politické, finanční a obsahové,“ píše Kateřina Perknerová v komentáři pro Deník a uvádí čtyři základní problémové okruhy.



Perknerová mimo jiné píše: 

1. Politická shoda

Chybí celonárodní shoda na tom, jak se má školský systém vyvíjet, na co klást důraz, co je třeba změnit a co zachovat. V zemích, jako je Finsko, se politické reprezentace na základních bodech dokážou dohodnout a naplňují je bez ohledu na výsledek voleb. V Česku to neplatí, jak vidíme na příběhu státní maturitní zkoušky, která od svého spuštění v roce 2011 hledá svou tvář.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
1. října 2019 v 12:13  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jiri Janecek řekl(a)...
1. října 2019 v 12:23  

" V zemích, jako je Finsko, se politické reprezentace na základních bodech dokážou dohodnout a naplňují je bez ohledu na výsledek voleb. V Česku to neplatí, jak vidíme na příběhu státní maturitní zkoušky, která od svého spuštění v roce 2011 hledá svou tvář."

Politici se nedohodnou - maturita hleda tvar… To mi prijde jako trochu alibisticka figura.
Obzvlast od autorky, ktera za posledni asi mesic napsala tri celkem jednostranne clanky o maturite z matematiky.

Petr Portwyn řekl(a)...
1. října 2019 v 13:34  

Ona třeba otázka Bude důležitější určovat věty vedlejší a umět desítky vzorečků, nebo pracovat s informacemi a bezpečně odhalit ty nepravdivé či zavádějící? je taky ukázka poněkud zaujatého pohledu... Ve skutečnosti falešná dichotomie, protože extrémy jsou špatné na obou stranách.

Ivo Mádr řekl(a)...
1. října 2019 v 13:47  

"V zemích, jako je Finsko".....taky není vše zalito sluncem. Mnohdy je to ode zdi ke zdi.

rváčkazvesela řekl(a)...
1. října 2019 v 15:15  

Nastupuje zlenivělá generace na přemýšlení, umí jen žvástat a ještě pěkně "tekutě". Práce s informacemi a odhalení nepravdy podporuje právě trening matematiky. Matematika pregnantně odhalí osobnost ve smyslu pracovitosti. Též ve smyslu výšky IQ, ale to není to nejdůležitější. Spíš ve smyslu správné zarputilosti: "vyřeším - pochopím, naučím se". Ale to jsou archaismy...Teď platí:" okecám vymluvím se, při nejhorším najdu na gůglu". Co jsme si vychovali neustálým hravým přístupem a nekonečným vyráběním pracovních listů, kam děti dpolňují jen písmenka, máme. Nyní dítě nenapíše smysluplnpou větu bez pomoci učitele. Pardon, tak jedno z dvaceti to dá - to totiž čte.
Napadl mě zážitek: dítě představuje třídě knihu, kterou přečetlo: "Tato kniha byla napsána podle letevizní novely...".

Petr Portwyn řekl(a)...
1. října 2019 v 15:32  

To čtení je hodně důležité... člověk, který umí číst a čte, umí i pracovat s textem. Dokáže vnímat skrytější významy, není omezen na plochou komunikaci ve stylu sociálních sítí, ani na útržkovitost a náhodnou strukturu překotného gůglení.
Naše generace umí číst mezi řádky, a nikdo nás to ve škole neučil. Jenže jsme četli knihy, časopisy, noviny i dopisy. My s těmi informacemi pracujeme přirozeně.
Údajné "školení v práci s informacemi", pokud není trénováno nepřímo, až příliš často připomíná politické školení mužstva...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.