Nenávist k Židům je v lidech zakořeněná. Jsme rasisti, tvrdí známý spisovatel

úterý 2. října 2018 ·

Americko-izraelský spisovatel a novinář Tuvia Tenenbom představil v Česku svou novou knihu Chyťte Žida!. Popisuje v ní vztahy Palestinců a Izraelců a především dospívá k závěru, antisemitismus nikdy nezmizel. Ani v Evropě. Ostatně kniha má podtitul: Proč Evropané nenávidí Izrael a milují Palestince. Vloni vyšla v českém překladu Tenenbomova kniha Všechny jejich lži. Rozhovor se spisovatelem přináší Aktuálně.cz.

Tuvia Tenenbom (wikipedia.org)

Jak si nárůst antisemitismu, o kterém mluví v poslední době například německá média, v dnešní době vysvětlujete?

To ale není nárůst antisemitismu, ta nenávist vůči Židům nikdy nezmizela. Je to něco hluboko zakořeněného. O antisemitismu v Německu jsem napsal knihu v roce 2011 (anglicky vyšla pod názvem I Slept in Hitler’s Room - pozn. red.) a zjistil jsem, že kolem 80 procent Němců jsou antisemité.

Jak jste na to přišel?

Tak, že jsem mluvil s lidmi. Podívejte se na mě: jsem tlustý chlápek, který se zrovna neobléká normálně, nosím podivné brýle a mám trochu zvláštní přízvuk, takže je těžké odhadnout, odkud pocházím. Povídám si s lidmi a nejdřív jim pokládám zbytečné otázky, jako třeba jak se vyspali, jaké mají rádi jídlo, jaké mají přátele a podobně. Nikdy se jich přímo neptám: Máte rádi Židy? Lidé mi důvěřují a sami mi říkají, co si doopravdy myslí.

V Německu už jsem předtím nějakou dobu žil, ale nedělám závěry bez toho, abych si předtím nasbíral data. Můj dojem z Němců byl vždycky velmi pozitivní. Jsou to úžasní a krásní lidé, štíhlí, vysocí, světlovlasí, hezky oblečení, čistotní, mají skvělé stolování, jsou dobří řidiči, jezdí v pěkných autech, jedí dobré jídlo. Ale když jsem si nasadil "masku" a začal mluvit s lidmi, abych napsal knihu, objevil jsem úplně jiné Německo, než které jsem znal.

Odkud se podle vás tahle nenávist bere?

Lidé ji mají v sobě po staletí. Nacisté přece nerozkazovali lidem, ať Židy zabíjejí. Dali jim jen tu možnost a mnozí se rádi přidali. Dokonce i když jste se v srdci tehdejšího Německa nechtěli na vraždění Židů podílet, nemuseli jste. Nikoho nenutili, našli jiné způsoby, jak vás zapojit do tehdejší společnosti. A to mluvíme o nedávné historii, nějakých 80 let zpátky. Židé byli cílem po staletí, začalo to od rozdělení judaismu a křesťanství a trvá to dodnes, i když náboženství už pro mnoho Evropanů není důležité. Nenávist k Židům je zakořeněna v křesťanství a v evropské kultuře.

Týká se to i dobrých lidí, moderních Evropanů, milých, přátelských, vzdělaných, kteří vyprávějí o lidských právech a v Boha nevěří. Ale pak se třeba napijí a říkají věci, které nečekáte.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.