Chybějí učitelé, školy je lákají i nabídkou bydlení

pátek 20. září 2019 ·

Kolem sedmi set učitelů v Praze a čtyř set učitelů ve Středočeském kraji poptávaly podle statistik úřadu práce různé typy škol během srpna. V obou regionech je největší zájem o učitele jazyků. I když se na úřad práce noví učitelé přihlásili, je jich mnohonásobně méně, než je ve školách potřeba. V Praze měly školy zájem hlavně o lektory a učitele jazyků na ostatních školách (216 míst), učitele odborných předmětů, praktického vyučování a odborného výcviku (102 míst), učitele v oblasti předškolní výchovy (81 míst) a učitele na středních školách kromě odborných předmětů (73 míst). Informuje MF DNES.


Mezi školami, kterým se nakonec učitele sehnat podařilo, je pražská Základní škola v Satalicích. „Naštěstí se nám podařilo učitele najít a jsme kompletní. Trvale však bojujeme s nedostatkem vyučujících matematiky. Situaci jsme museli vyřešit tak, že jsme přijali sice odborníka, ale bez pedagogické praxe na základní škole. Podobný stav se nám opakuje každoročně, snaha najít kvalifikovaného učitele matematiky, i třeba čerstvého absolventa, je naprosto marná. Nepražským nabízíme možnost ubytování v malém obecním bytě,“ přiblížila Iveta Horáčková, ředitelka Základní školy v Praze 9 – Satalicích.

Perné prázdniny má za sebou i ředitel Středního odborného učiliště Hubálov Miroslav Kolomazník. Ten nakonec všechny členy sboru sehnal, ale nebylo to jednoduché. Navíc obměňoval hned šest lidí, což je ve třicetičlenném pedagogickém sboru velká část. „Dnes je nejhorší sehnat učitele odborných předmětů. Dali jsme to dohromady, ale je znát, že lidé, kteří jsou odborníci, působí raději v praxi a do škol nechtějí. Je to rok od roku horší,“ přiblížil Kolomazník. Často se potýká s tím, že se mu hlásí nevhodní kandidáti, ale letos se na odborné předměty dlouho nehlásil vůbec nikdo.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.