Michal Komárek: Stane se ministerstvo školství klíčem k řešení vládní krize?

středa 10. července 2019 ·

„Výměna ministra školství je jednou z možností, které by mohly vyřešit vládní krizi. Není to snad varianta nejpravděpodobnější, přesto stojí za to věnovat jí pozornost. Nikoli kvůli vládní krizi samotné, nýbrž kvůli tomu, co vypovídá o vážnosti, které se u nás těší ministerstvo školství. A školství jako takové,“ komentuje Michal Komárek pro Český rozhlas Plus.


Michal Komárek (archiv autora)
Komárek mimo jiné říká:

Podle tohoto scénáře by premiér Babiš nabídl sociální demokracii ministerstvo školství místo resortu kultury. Ministr kultury Staněk, jehož odvolání ČSSD požaduje, by pak mohl ve vládě zůstat jako víceméně stranicky nezařazený prezidentův muž a sociální demokracie by nemusela opouštět koalici. Babiš by se navíc zbavil neoblíbeného ministra Plagy, kterého chtěl odvolat už před několika měsíci.

Bývalý náměstek ministra Robert Plaga nastupoval do funkce jako neznámý úředník a zdálo se, že je to volba z nouze poté, co premiéra odmítlo několik výrazných osobností. Jenže Plaga se vyprofiloval jako velmi zajímavý ministr a získal nebývalou podporu části odborné veřejnosti a učitelů...

Jistě, jiná část učitelů a odborníků Plagu kritizuje například za to, že nepřehodnotil inkluzi a neprosadil ráznější zvyšování platů. Že ohledně maturity a přijímaček jen prohlubuje chaos a nejistotu. Spolek Pedagogická komora dokonce připravuje vyhlášení stávkové pohotovosti.

Každopádně se toho na ministerstvu právě teď děje mnoho podstatného. Nicméně pro premiéra a další politiky to, zdá se není důležité. Ministerstvo školství je jen slabý resort, který lze kdykoli nabídnout do výměnného obchodu.

Robert Plaga nepochybně není nenahraditelný spasitel českého školství. Hra o jeho pozici je ale součástí pro českou politiku typického přístupu ke školství:

Budoucnost školství není ničím ve srovnání s budoucností vlády.


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

5 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
10. července 2019 v 6:38  

vyřešit vládní krizi

JAKOU vládní krizi to pan Komárek řeší? Že se socánkům zase něco nelíbí? Že je Babiš v klidu? ////

Papaláši ze socdem o tom (možná!) budou jednat za týden - to je ta krize? Ministři za socdem možná podají a možná nepodají demisi - to je ta krize? Opoziční déblok se může podělat vztekem - to je ta krize? ////

Není ono to přání otcem myšlenky, pane Komárek? ////

PP řekl(a)...
10. července 2019 v 13:29  

Taky si nejsem vědom nějaké vládní krize.

tyrjir řekl(a)...
10. července 2019 v 14:12  



VZDĚLANOST JE SYNONYMUM PRO KULTOVOVANOST. NEMÁ BÝT A NENÍ TO SARDINKA MEZI VELKÝMI RYBAMI.

Na obrázku dvě velké ryby a v pozadí plačící sardinka:
"Ty jsi ten hulvát, který řekl té malé sardince, že skončí na chlebíčku?"
(text u kresleného vtipu Pavla Kantorka)

Doufám, že podle tohoto modelu jednání ANO a ČSSD o vládě České republiky s jejím prezidentem nedopadne ani v jedné ze tří čtyř aktuálních možností.

Vzdělanost je do značné míry synonymum pro výsledek kultivovaného utváření lidí, jednotlivců i společnosti na úrovni současné vědy, techniky, kultury. Je to pojem výsostně kulturní. Není to jen ekonomický nebo ideologický pojem. Měla by to být jakási prostorná, prosvětlená a funkční střecha pro všechny. Vzdělanost tedy není sardinka, kterou mohou ekonomicky, ideologicky nebo politicky umanuté velké ryby pohrdat a dělat z ní předmět koňských handlů. O tom mluví Ústava České republiky i Listina práv a svobod a podle toho má být obstaráváno i veřejné školství zajišťující bezplatné počáteční vzdělávání lidí.

V současné vládě ČR to tak, bohužel, z více hledisek není. Nevěřím příliš tomu, že pokračování vlády ANO a ČSSD v tom může přinést podstatnou změnu. Ani ANO ani ČSSD, pokud vím, nemají aktuálně k dispozici osobnosti schopné a ochotné to účinně zajistit. Myslím, že pan premiér i pan prezident tohle vše vědí. Jsem zvědav, jak nesardinkologicky ten vládní "problémů příboj" nakonec vůči školství vyřeší.

J.Týř





tyrjir řekl(a)...
10. července 2019 v 14:53  

Jedno kompromisní řešení by tu možná mohlo být:

Ministr kultury Staněk je tuším VŠ docent s nezanedbatelnými zkušenostmi z komunální politiky a s bojem proti korupci. Myslíte, vážení přátelé české školy, že by se případně uvolil nahradit ministra Plagu, byl-li by o to požádán?

Ferda44 řekl(a)...
10. července 2019 v 15:14  

Napadlo mě možné řešení krize, které možná napadlo i jiné.
Taková Valachová už se na školství inkluzivně osvědčila, tak co ji tam zase vrátit aby mohli s Píclem ukout správnou socialistickou budoucnost školství. A ANO by mohlo v poklidu uklidit kulturní frontu.
Ferda

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.