Školy se bojí, že budou muset propustit školníky

středa 10. července 2019 ·

Stovky školníků, uklízeček, úřednic či mistrů zaměstnaných na školách možná dostanou od ledna výpověď. Že něco takového hrozí, se ředitelé škol dozvěděli jen pár dní před koncem školního roku. To si totiž mohli poprvé zkusit spočítat, jak připravovaná reforma financování regionálního školství (tedy mateřských, základních a středních škol) ovlivní počty jejich zaměstnanců. Start nového systému, jakým ministerstvo školství bude vypočítávat prostředky na platy ve školách, je naplánován na 1. ledna 2020. Reportáž přináší MF DNES.


Nově se počty učitelských úvazků budou odvíjet od toho, kolik hodin se ve škole odučí. Jenže vedle učitelů jsou ve školách také zmínění školníci, skladníci či ekonomové. „Myslím, že ministerstvo udělalo někde chybu v úsudku,“ říká Hana Kubátová Ortová, ředitelka Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v České Lípě. Té vyšlo, že by od ledna sice mohla přijmout navíc hned několik nových učitelů, ale zároveň by měla propustit osm ze současných 29 nepedagogických zaměstnanců školy.

Jde především o platy lidí, kteří se starají o provoz školních dílen, kde učni testují své dovednosti na reálných zakázkách. „Na ministerstvu, zdá se, zapomněli, že výuka se u nás neodehrává jen ve třídách,“ říká Kubátová Ortová.

Ministerstvo si vzalo přes prázdniny čas na to, aby situaci posoudilo. Zda se obavy ředitelů potvrdí, bude tedy definitivně jasné až během září. Tedy až po začátku školního roku, v jehož průběhu ke změnám dojde.


Celý text naleznete v MF DNES

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
10. července 2019 v 10:43  

žijeme v době outsourcingu !

mirek vaněk řekl(a)...
10. července 2019 v 11:38  

Ministerští ředníci chyby nedělají.:-)

Ale šetřit umí.

Radek Sárközi řekl(a)...
10. července 2019 v 17:39  

Ta reforma se o rok odložila, aby bylo možné vše řádně připravit...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.