Libor Sládek: Hudebka pro všechny – iniciativa za zachování hudební výchovy

úterý 25. června 2019 ·

„Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) v současnosti připravuje velkou revizi základních školních dokumentů. Jejich výsledkem má být modernizace a zefektivnění výuky ve všech mateřských, základních a středních školách. Tato bezesporu potřebná a záslužná aktiva však má i své stinné stránky. Jednou z nich je nebezpečí, že v novém systému nezbude místo pro hudební a výtvarnou výchovu,“ píše Libor Sládek na serveru České sbory.


Sládek mimo jiné píše:

Nejistota, která českou reformu provází, nastartovala iniciativu učitelů a rodičů s názvem Hudebka pro všechny, která má za cíl hudební výchovu na školách udržet. Její součástí je také založení učitelské asociace, ta by chtěla do diskuze kolem revizí vstoupit a vystupovat ve věci hudební výchovy jako partner směrem k NÚV a Ministerstvu školství. Učitelé doufají, že se jim za podpory odborníků, rodičovské veřejnosti i samotných žáků podaří hudební výchovu na našich školách zachovat pro všechny žáky.

„Podobnou zkušeností si před časem prošli žáci a učitelé v Polsku a na Slovensku. V obou zemích totiž před časem hudební a výtvarnou výchovu silně omezili nebo fakticky úplně zrušili. Po několika letech došli k tomu, že výchovy mají svůj význam, a poměrně složitě je do systému vrací: chybí jim teď učitelé, prostory i vybavení. Naproti tomu úspěšné a moderní školství v severských zemích, které bývá často uváděno jako náš vzor, s kulturním a uměleckým vzděláváním na základních a středních školách počítá,“ říká mluvčí iniciativy Libor Sládek.

K informování veřejnosti zřídila iniciativa stránku na Facebooku. Připravuje také otevřený dopis ministrovi školství a plánuje svolat do Prahy velký mítink učitelů za zachování předmětu.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.