Zvládat kázeň? V tom asi moc dobří nejsme, míní čeští učitelé. Děti jinde ale zlobí víc

úterý 25. června 2019 ·

Data z průzkumu dobře poukazují i na jeden zajímavý paradox, který se týká kázně ve třídě při vyučování. Výzkumníci směřovali otázky na chování dětí dvěma směry. Na jedné straně chtěli vědět, kolik času musí učitel během hodiny investovat do toho, aby děti ukáznil. Když porovnali výsledky, ukázalo se, že české děti jsou v zásadě hodné – učitel na to, aby je ukáznil, vyplýtvá necelou desetinu vyučovací hodiny. Průměr v zemích Evropské unie je přitom o polovinu vyšší. Přesto se cítí o něco méně jistí v tom, že dokážou zvládnout vyrušování nebo uklidnit hlučného žáka. MF DNES se vrací k výsledkům mezinárodního šetření TALIS.


Jedním z důvodů je podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala i to, že většinu českých učitelů práci se třídou nikdo moc neučil. Jestli jsou si jako profesionálové v něčem jistí, nebo dokonce jistější než jejich evropští kolegové, je zvládnutí oboru, který vyučují.

Jen třetina se jich během svého učitelského vzdělávání setkala s tématem, které je dnes velmi aktuální – totiž jak vyučovat ve třídě, kde vedle sebe sedí různě nadané děti. Jen necelá pětina kantorů se na realitu tohoto typu přitom cítila připravená. Evropský průměr je více než dvakrát vyšší.


Celý text naleznete v MF DNES
Další informace o šetření TALIS naleznete zde

6 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
25. června 2019 v 13:07  

Kdyby do toho, jak má učitel vést třídu nekecali amatéři, bylo by míň problémů a děti by byly vzdělanější a vychovanější. Je to o efektivitě metod. Některé jsou efektivnější a jiné míň.
Doba ukázňování není to nejlepší kritérium. To by pak nejlepší metoda byla rákoska.

Petr Portwyn řekl(a)...
25. června 2019 v 13:08  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
25. června 2019 v 13:10  

Stejně je to pěkný, jak se ty zásluhy a chyby rozdělují symetricky. Když děti vyxírají, je to chyba učitele - "nedokáže je zvládnout, nedokáže je motivovat, nemá autoritu". Když je učitel ukázní, je to pochopitelně tím, že "děti jsou hodné". Kdepak zásluha učitele - to jde samo!

Jinak české děti pořád ještě jsou relativně hodné, říkají ti, kdo mají srovnání. Tátové parťáci a jiní aktivisté proti této postkomunistické úchylce naštěstí bojují ze všech sil, a daří se jim zahanbující stav zvolna napravovat.

Milan Keršláger řekl(a)...
25. června 2019 v 18:25  

Ptal jsem se, jak je to v Británii s tou kázní a slyšel jsem to stejně. Na uklidňování, získávání pozornosti, zajišťování soustavné práce atd. je v podstatě hodina zaměřena. Tedy pokud "se nediskutuje", což ovšem je ekvivalent diskuze v mých hodinách, kdy nevyučuji, ale nejvýše opakuji - spíš se však nedělá nic, protože i při diskuzi se většina třídy "veze", což platí i pro skupinovou práci (tím nechci říct, že je to k ničemu, ale jako nástroj na postup ve vzdělání je to málo efektivní).

Pavel Doležel řekl(a)...
25. června 2019 v 18:30  

Pane Keršlágere, když to nechcete říci Vy, tak to řeknu já: "Je to k ničemu."

soumar řekl(a)...
25. června 2019 v 20:51  

Na všech školách v Rakousku má být zavedena kázeň. Nějaký inspektor Hruška to tady píše. Zas neměl co dělat, dědek. To ani nemusel psát. To každý ví. (c) Cimrman

Jakkoliv je to důležité (ale za současného stavu chybí učitelům motivační prostředky), očekával bych spíš na tomto webu větší zaměření na Proměny výuky a výzvy. Tam máme největší deficit a stále jsme v situaci autoškoly, která žáky učí okovat koně. To, že se části hodiny řekne projekt, ale stále se memorují prokletí a ruchovští a kdovíjací básníci, o technických a přírodovědných předmětech nemluvě, není změna k lepšímu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.