Ministr Plaga k revizi RVP: Děti se učí extrémní množství informací. O vyhazovaní předmětů se ale nebavíme

sobota 2. března 2019 ·

Velké množství informací, které se děti v předmětech musejí naučit, je potřeba zredukovat i podle ministra Roberta Plagy. „Základem debaty je podle mého to, že je třeba děti naučit extrémní množství informací. Nikdo se však v tuto chvíli nebaví o vyhazování nějakých předmětů. Ale připusťme si, že až se dostaneme k tomu, jak má vypadat ‚člověk budoucnosti‘, tak budeme muset seřadit jednotlivé oblasti vzdělávání podle priorit a přiřadit k nim příslušnou časovou dotaci,“ prohlásil ministr. K diskusi o revizi RVP a přípravě Strategie vzdělávání 2030 se vrací iDNES.


Robert Plaga (msmt.cz)
Diskuze k revizi RVP zvedla mezi učiteli vlnu emocí. Podle některých je příprava chaotická, jiným se nelíbí fungovaní komisí k jednotlivým předmětům. Například ředitel SCIO Ondřej Šteffl kritizoval, že učitelé, kteří jsou v komisích zastoupení, mají zmenšovat objem učiva ve vlastním oboru.

„To přeci nejde. Je to jako by jste se ptali kozla, kolik se má na zahradě pěstovat zelí. Samozřejmě co nejvíc. Učitel matematiky vám pak také řekne, že se předmět nedá učit bez logaritmů, geometrie, aritmetiky nebo podobných věcí a všechno musí v předmětu zůstat,“ komentoval Šteffl výstupy ministerských odborníků k problematice revizí.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
2. března 2019 v 8:31  

Přesně obráceně! množství fundamentálních informací je třeba zvýšit a počet předmětů s nepotřebnými,které si vyguglíme či předmětů,kde se žák může rozvíjet individuálně sám radikálně snížit:
1/první blok -dvě hodiny humanitní (1 hod čj denně)
2/druhý blok - dvě přírodovědné (1 hod mat denně)
provozováno denně
3/třetí blok-společenskovědní,umělecký,sportovní
provozováno tři dny v týdnu

Radikálně je třeba přehodnotit neefektivní výuku cizího jazyka a výrazně snížit počet hodin.

Vše výše uvedené by mělo být jedotným standardem pro státní školy,na soukromých nechť si metají alternativně kotrmelce dle vlastního uvážení.

laimes řekl(a)...
2. března 2019 v 8:38  

ministr ideálně zapadá do marketingové politiky "makání" hnutí ANO:
"vlk se nažral a koza zůstala celá"
1/je- li potřeba uděláme z vlka tygra/pinče
2/je-li potřeba uděláme z kozy capa

Unknown řekl(a)...
2. března 2019 v 10:18  

Ne. Tady se mluví o hodnotové změně vzdělávání. A jestli dosud žádná reforma neproběhla, tak teď si vyhrňte klotové rukávy a ministrovi přejte dlouhého trvání.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.