Senátor Jiří Růžička: Největší brzdou vzdělávání jsou vlády

neděle 13. ledna 2019 ·

„Změny jsou pomalé a nedůsledné, byrokracie zahlcuje ředitele, školy i zřizovatele. Ti řeší vše možné, jen ne koncepci a pedagogickou stránku vzdělávání. Největší brzdou jsou vlády současné i minulé. Nejsou a nebyly ochotny ze vzdělání udělat skutečnou prioritu, nemají chuť ani odvahu problémy řešit. Jako by si nechtěly uvědomit, že investice do vzdělání je investicí do budoucnosti této země,“ říká v rozhovoru pro Deník.cz senátor a bývalý ředitel gymnázia Jiří Růžička.


Jiří Růžička (senat.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co čeká české školství v roce 2019?

Nic moc pěkného, protože se všechny jeho problémy řeší pomalu, nebo vůbec. Ani netušíme, jak moc si jako společnost hrajeme s ohněm!

Kde vidíte největší problémy českého školství?

Jou v zásadě dva. Podfinancovanost a to, že učíme pro minulost, v lepším případě pro současnost, nikoli pro budoucnost. S nedostatkem financí souvisejí mizerné platy učitelů a jejich vzrůstající nedostatek na všech typech škol.

Zastaralá koncepce a nedostatek vize zase znamenají, že vzdělávání je vnímáno jako příprava na současná zaměstnání. Ta ovšem za 15 až 20 let z velké části nebudou existovat. Oba problémy přitom spolu úzce souvisejí. Pokud nebudeme mít jasnou představu, co a jak se má učit, bude navyšování financí do školství pouze výdajem, nikoli skutečnou investicí do budoucnosti.


Celý rozhovor naleznete zde

10 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
13. ledna 2019 v 10:28  

Pokud by cenou za rozumné financování českého školství mělo být to, že o školství budou rozhodovat jasnovidci, kteří vědí, co bude za 15 až 20 let, tak to ať ty peníze raději zůstanou tak jak jsou teď. ////

Malé cvičení pro jasnovidce: ////
1) Kdy se uskuteční brexit? ////
2) Kolik členských států bude mít EU v roce 2035? ////
3) Bude se v Česku v roce 2035 platit korunou? ////

Karel Lippmann řekl(a)...
13. ledna 2019 v 18:42  

"Pokud nebudeme mít jasnou představu, co a jak se má učit, bude navyšování financí do školství pouze výdajem, nikoli skutečnou investicí do budoucnosti."

Bohužel jsem nezaznamenal, že by pan senátor, jinak dlouholetý ředitel gymnázia, nějakou jasnou představu předložil a že by jako významný člen AŘG hlasitě protestoval, když se realizovalo to, co nyní kritizuje.

laimes řekl(a)...
14. ledna 2019 v 15:46  

Malé cvičení pro jasnovidce: ////
1/ brexit bude permanentní
2/pořád stejně
3/ano bude

laimes řekl(a)...
14. ledna 2019 v 15:54  

netřeba být jasnovidcem,třeba znát fakta:jsme montovnou a ještě pár let budeme a jednoho dne přestaneme,jedno víme jasně,státem plánovaná ekonomika se již nikdy nevrátí (říkal to i putin),proto školství musí vychovávat úzkou vrstvu vš odborníků v několika málo oborech (školství,medicína,it,chemie)a masu přizpůsoblivách akčních dělníků a služebníků co budou několikrát za život měnit profesi,to je nejbližších 50 let

BP řekl(a)...
14. ledna 2019 v 19:15  

Slovo "dělník" je dnes pravděpodobně již považováno za sprosté slovo. Setkávám se s tím, když se ptám v cizím jazyce svých žáků na povolání jejich rodičů, že pojem dělník vůbec neznají. A když se konečně dobereme toho, čím rodiče vlastně jsou, slovo dělník/dělnice se jim nelíbí, jako by se ho štítili a považovali ho za neslušné.

laimes řekl(a)...
14. ledna 2019 v 20:00  

místo dělník je operátor výroby,to zní líp.tak jako skorodoktor

PP řekl(a)...
15. ledna 2019 v 20:23  

Přijmout euro znamená prohru a zradu na všech našich předcích.
Vzdát se něčeho tak mocného, důležitého a i symbolického prostě takovou zradou je.
Bez ohledu na to, jak to dopadne.

tyrjir řekl(a)...
15. ledna 2019 v 21:59  

Přijmout euro znamená prohru a zradu na všech našich předcích.

Tohle je blábol. Vstupovali jsme do EU, která poskytovala jednotlivým státům suverenitu (právo veta u důležitých rozhodnutí) a která se tvářila jako "jednokolejný" projekt, jehož prvotním cílem je strukturální vyrovnání ekonomik jednotlivých zemí. Ani jedno z toho už neplatí. Václav Klaus nemusel podepsat Lisabonskou smlouvu a udělal to. Otevřeně se už praktikuje projekt dvojrychlostní EU a něm má Česko v některých ohledech úlohu jakési periférie (například z hlediska rozdílu mezi platy zaměstnanců a produktivitou práce nebo vydírání Česka v otázce tzv. inkluze nebo imigrantských kvót spojované s hrozbou omezení EU dotací atd.). Kdyby se s dostatečnými zárukami zárukami plnily naděje (tzv. legitimní očekávání), které nám byly při vstupu do EU dány, bylo by namístě euro přijmout. Dokud nebudeme ty záruky mít, není rozumné euro přijímat.

Kdyby pan Pelikán řekl "Přijmout euro za stávajících poměrů v EU znamená prohru a zradu na všech našich předcích.", souhlasil bych s ním.

PP řekl(a)...
16. ledna 2019 v 22:16  

Úmyslné zabití je vražda, ať s tím dělaj, co s tím dělaj...

PP řekl(a)...
16. ledna 2019 v 22:22  

To je ta pitomá relativizace opravdových hodnot. Každý si musí vymyslet kýble důvodů pro obhájení názoru, aniž si uvědomuje, že pořád více a více rozevírá Overtonovo okno. Jsou těch důvodů kýble a tuny, navzájem si často odporují a přesto nepřekonají ten jeden jediný důvod, proč si ji zachovat - tu obrovskou její cenu. Cenu NAŚÍ České koruny.
To jste fakt upadli? Trochu mi to připomíná pochody za snížení hranice pro povolený styk pod 18 let. Moc sedmnáctiletých v těch pochodech nebylo...
Těžko slepému vysvětlit vysvětlit barvu, ať uč červenou, modrou, nebo bílou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.