Premiér Babiš chce dát učitelům do tarifů polovinu z plánovaných 15 procent

neděle 13. ledna 2019 ·

Vláda počítá s růstem platů pedagogických pracovníků v roce 2020 o 15 procent. Polovina má jít do tarifů, které zvýšení platů jednotlivým učitelům zaručují, polovina na odměny. Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš to uvedl v pořadu televize Prima Partie. Celkové navýšení, jak o něm premiér hovořil, by odpovídalo požadavkům školských odborů, které ve čtvrtek oznámily, že růst platů ve školství musí pokračovat. Odbory nicméně chtějí, aby do tarifů šly z požadovaných 15 procent dvě třetiny. Informuje ČTK.


Celý text naleznete zde

10 komentářů:

Ivo řekl(a)...
13. ledna 2019 v 14:17  

Dobrý den,

pan premiér se nikdy nepohyboval ve školství mezi učiteli. Představte si situaci, kdy na menší škole ve sborovně sedí pospolu 15 učitelů (z toho 11 dam v předdůchodovém a důchodovém věku) a jedna se pochlubí druhé: 7,10,15 procent...No to nechci vidět jak tohle dopadne... Navíc původní záměr "nalákat" mladé zapálené učitele tímto naprosto padá, protože vedení školy (taktéž převážně v předdůchodovém věku) bude stranit kantorům (důchodcům), kteří si ve škole odseděli víc jak 30, 35 let.
Nevím, jestli se tomu mám smát, anebo plakat.

"Ještě zapálený" učitel Ivo


Jiri Janecek řekl(a)...
14. ledna 2019 v 5:10  

Jako ze 7.5 % z casti 1 + 7.5 % z casti 2 = 15 % z (cast 1 + cast 2)?

Kam jsme se to dostali...

mirek vaněk řekl(a)...
14. ledna 2019 v 7:42  

Kam jsme se dostali je myslím jasné. Otázkou je jak hluboko.

Když na počátku to bylo 15% pak 10% a teď 7,5% jak to bude pokračovat nikoho nepřekvapí.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. ledna 2019 v 11:14  

Pane Janečku, myslím, že vláda se na to dívá z pohledu peněz, které na platy posílá navíc. Čili když objem peněžních prostředků na platy zvýší o 15% a polovinu z toho dá do tarifů a polovinu do nenárokové složky mzdy, tak celkové navýšení opravdu je 15%. Tak blbej jak naznačujete, byl onehdá pouze úředník MVČR, když sčítal podpisy na kandidátksých listinách při první přímé volbě prezidenta. Na druhou stranu ale moc nevím, čemu se divíme, když tajňouskovi stačí, když pán přečetl Fimfárum a "provádí" vlastní tvorbu a Lippmannovi zase intepretace textu a citace Komenského.

Babiš se na to podle mě dívá čistě manažersky - nechce přidávat všem bez rozdílu 15%, ale chce umožnit ocenění kvalitních učitelů. Že to ve školství není tak snadné, jako v obchodním oddělení, to je jasné. Na druhou stranu ale nekvalitní učitel většinou vůbec netuší, že je nekvalitní a tak se bude vždy vztekat.

Jiri Janecek řekl(a)...
14. ledna 2019 v 11:42  

To bych bral, ale nevim, jestli existuje nekde na ministerstvu pytlik s napisem "Osobni ohodnoceni".

laimes řekl(a)...
14. ledna 2019 v 15:08  

si vzpomínám jak jsem nastoupil za časů zhoubné totality,ředitelkou byla matikářka a vše muselo být pyntlich,jasně a přehledně,ve sborovně visel "taxametr" osobního hodnocení:třídnictví =150kč,vedení pionýra =120kč........správa kabinetu 40 kč a stejně tak fksp a k tomu vždy limity,nikde jinde jsem to pak nezažil.....dnes se směju kecům o nejlepších z nejlepších,to byla škola zvaná " učitelská sibiř",na každém okrese taková bývala ,v kolektivu polovina mužů (bývalý předs onv,náčelník vojenské akademie,ředitel gymnázia,vyléčený alkoholik,kostelník-kdysi seminarista,žokej...)a z tohodle "materiálu" udělala ředitelka skvělou školu se skvělým kolektivem....

laimes řekl(a)...
14. ledna 2019 v 15:39  

vysvětlivka pro mladé kolegy: sibiř=metafora vyhnanství a vzdálenosti z okres města,odkud dojížděli,ti mužové nebyli "odborníci z praxu",všichni byli obsolventy ped. gymnázií a institutů či pdf,tito mužové (kromě kostelníka) byli ze svých funkcí vyhození po 68 a jelikož práce byla za brutální totality povinná museli jít pracovat,aby neprováděli ideologickou diversi byli vysílání do vyhnanství,s "kostelníkem" jsem, sdílel kabinet,měl jen částečný úvazek dějepis v pětkách (do 7 a 8 nesměl) a hudebku jelikož hrál skvěle na piano a akordeon,kostelník byla přezdívka do kostela chodil hrát na varhany, jinak učil na zdravce latinu a překládal z francouzštiny a italštiny,dodnes si pamatuju jeho rčení: "bůh i strana jsou téměř dokonalí,mají však jednu stejnou chybu neschopnost kompromisu,ikdyž kdoví kde by dnes byli,kdyby je začali dělat"

BP řekl(a)...
14. ledna 2019 v 20:09  

Mně leží v hlavě jiná myšlenka, z čeho se bude odvíjet to navýšení 7,5% do tarifu. Z jakého základu bude vypočtena nová částka? Když se letos navyšuje tarif pouze o 10%, ale do školství se přidává (údajně) 15%. Jak se dá potom do roku 2021 dostat na 150% platu z roku 2017. Nejsem, pane Doležele, matematička. Můžete mi to nějak po lopatě vysvětlit?
Těch 150% mělo být mezi 45-50 tisíci v závislosti na odpracovaných letech. Já jsem teď už jednou nohou v hrobě a můj plat se vším všudy činí 37 330,- Kč, mohla bych se za dva roky došplhat na těch slíbených 50 táců?
Já ovšem už nikam šplhat nehodlám, za 14 dní odcházím na pracák. I teď se ještě pořád učitelé propouštějí (ačkoli se tady vede jiná rétorika). Já už to ty 4 roky nějak bez práce doklepu. Bohužel nikdo o šedesátníky nejeví zájem ani v jiných profesích, leda tak za minimální mzdu na nekvalifikovanou práci. Směju se tomu, když se tvrdí, že nejsou lidi, neboť mi akorát všichni děkují za můj zájem a píší, že našli vhodnější kandidáty, pouze Dáme jídlo si nechávám v záloze. Mohu k nim přijít na pohovor kdykoli. A já raději, až si trochu odpočinu, to zkusím u sousedů ve Vídni. Možná si tam v supermarketu na těch 50 000,- Kč také přijdu.

laimes řekl(a)...
14. ledna 2019 v 21:16  

4 roky to jste za vodou,rok na pracáku a pak do předčasného,to já to měl za 7 to byl jiný horor,odpočiňte si,až se roznese že jste v důchodu přojde vám pár nabídek,moje sousedkka vloni suplovala celé pololetí v 75!

BP řekl(a)...
14. ledna 2019 v 21:38  

Já, laimes, do školství už nechci. V krajském městě žádné místo není a nebude a já jsem polovinu z 35 let za prací vyjížděla do menších měst a obcí a jsem toho bohatě až nadosmrti nabažena. Ono i teď se někde na konci kraje, kde lišky dávají dobrou noc, nějaké místo najde, ale doprava se stává čím dále tím více neúnosnější, a to nemluvím o tom, že je pro pracující drahá. Téměř zadarmo se vozí plné autobusy studentů a důchodců. A myslíte, že toho, kdo platí plnou cenu, někdo z nich pustí sednout? Ne, tohle už mi opravdu není zapotřebí, denně tratit 3 hodiny drahocenného času v mém věku cestováním. Nevím, na jak dlouho to tu mám ještě vyměřeno. Slýchám o případech, kdy někdo z lidí první den, kdy skončil v práci, navěky odešel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.