MŠMT navrhuje zmírnění kvalifikačních požadavků na učitele

úterý 1. ledna 2019 ·

„Návrhem zákona se především umožňuje řediteli školy uznat na dobu nejvýše 3 let předpoklad odborné kvalifikace učitele absolventům jakéhokoli magisterského studijního programu pro výuku všeobecně-vzdělávacích předmětů na druhém stupni základních škol a ve středních školách a dále odborníkům z praxe, pokud jejich praxe v oboru odpovídá charakteru vyučovaného předmětu. Touto pravomocí se posiluje odpovědnost ředitele,“ píše se mimo jiné v důvodové zprávě návrhu, který ministerstvo předkládá na jednání vlády.

Dále se návrhem zákona posiluje pravomoc ředitele školy v oblasti dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků. Návrh zákona zužuje rozsah akreditací vzdělávacích programů v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků pouze na akreditace vzdělávacích programů, jimiž se získává odborná kvalifikace pedagogického pracovníka, a na studia vedoucí k získání kvalifikačních předpokladů a dalších kvalifikačních předpokladů pedagogických pracovníků (např. specializační studia, studium pro ředitele). Vzdělávací programy průběžného vzdělávání pedagogických pracovníků nebudou v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků akreditovány; výběr vhodných vzdělávacích programů nebo jiných profesněrozvojových aktivit pro pedagogické pracovníky bude v pravomoci ředitele školy, přičemž i nadále půjde o další vzdělávání pedagogických pracovníků, na něž bude škola moci využít finanční prostředky poskytované ze státního rozpočtu.

Návrh zákona dále upravuje požadavky na odbornou kvalifikaci speciálního pedagoga, specifikuje požadavky na odbornou kvalifikaci speciálního pedagoga vykonávajícího specializovanou logopedickou činnost (školský logoped) a nově upravuje požadavky na odbornou kvalifikaci asistentů pedagoga.

Meziresortní připomínkové řízení proběhlo ve dnech 22. května 2018 až 19. června 2018. Dne 17. července 2018 proběhlo prezenční jednání k vypořádání zásadních připomínek. Protože v době po tomto prezenčním projednání připomínek došlo k přehodnocení připomínek zástupce zaměstnavatelů, byl materiál doplněn, s upraveným návrhem byla seznámena všechna připomínková místa a dne 13. prosince 2018 proběhlo projednání se zástupci připomínkových míst. K upravenému návrhu vznesla zásadní připomínky Asociace děkanů pedagogických fakult a Českomoravský odborový svaz pracovníků školství. V rámci projednání dne 13. prosince 2018 znovu vznesl návrh na úpravu forem dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Svaz průmyslu České republiky. K tomuto navrhovanému doplnění forem dalšího vzdělávání o „stáže v prostředí reálné praxe“ bylo vysvětleno, že forma stáže je pouze způsob realizace konkrétního obsahu vzdělávacího programu, takovéto stáže jsou i za současného stavu akreditovány jako průběžné vzdělávání pedagogických pracovníků a podle navrhované právní úpravy ani nebudou muset být takto koncipované vzdělávací aktivity dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků akreditovány a jejich využití bude přímo na rozhodnutí ředitele školy.


Celý text a další informace naleznete zde

6 komentářů:

PP řekl(a)...
1. ledna 2019 v 7:41  

Máte je zvýšit. Jak to proboha ti soudruzi uvažují?

E.Kocourek řekl(a)...
1. ledna 2019 v 10:29  

Zvýšení pravomocí ředitelů škol je krok správným směrem. Druhý nezbytný krok je zrušení MŠMT. ////

Zdá se, že hlasitě proklamované zvýšení platů učitelů potichoučku spadlo pod stůl a nic z něj nebude. I odhaduji, že místo "odborníků z praxe" nastoupí do škol za žebrácké platy leda nezaměstnatelní příbuzní ředitelů a kamarádi kamarádů. ////

I tak by zvýšení pravomocí ředitelů škol mohlo vést k pozvolnému zvyšování kvality vzdělávání. Ale v hodně dlouhodobém časovém horizontu. Desítky let. Jenže mezitím si to vrchnost desetkrát "rozmyslí" a všechno bude jinak. Reformy dvakrát do roka. Což jakémukoli zlepšování spolehlivě zabrání. ////

laimes řekl(a)...
1. ledna 2019 v 10:55  

I odhaduji, že místo "odborníků z praxe" nastoupí do škol za žebrácké platy leda nezaměstnatelní příbuzní ředitelů a kamarádi kamarádů.
neteře z offisů a fastfůdů,jak říkáme u nás: holky od kopírky či cérky z picérky

Ondřej Opicakuz Turek řekl(a)...
2. ledna 2019 v 11:34  

Konečně se dá kompetence ředitelům. Ti si v ideálním případě postaví školu co do personálu spolu s nejlepšími lidmi v oboru. Tam, kde je ředitel schopný, bude škola na výsostech, tam, kde schopný není, bude to větší marast, než je.

Kylián Nedory řekl(a)...
2. ledna 2019 v 18:19  

Místo aby přidali učitelům platy, vyřeší problém s nedostatkem učitelů tím, že umožní řediteli aby zaměstal své kámoše. Fakt paráda, tohle zachrání naše školství...

E.Kocourek řekl(a)...
2. ledna 2019 v 18:46  

Ad Kylián Nedory: K té pravomoci patří i pravomoc dělat to špatně. Jinde se tomu říká "the divine right to govern wrong". ////

Jenže bez toho to nejde. Pokud byste vznesl požadavek, že ten ředitel má mít POUZE pravomoc dělat všechno správně, musel by nad tím ředitelem stát nějaký posuzovatel (neboli dráb), a ten ředitel by vlastně žádnou pravomoc neměl. ////

Musíte si vybrat, zda řediteli tu pravomoc chcete nebo nechcete dát. Já ředitelům tu pravomoc přeji. ////

Je to podobné jako se svobodou slova. Svoboda znamená svobodu říkat a zobrazovat i nepříjemné a nechutné věci. Pravomoc znamená i pravomoc dělat to špatně. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.