Dvouleté děti jsou v 92 % školek. Nemají pro ně vhodné podmínky, varuje inspekce

úterý 1. ledna 2019 ·

Nevhodné hračky, příliš vysoké stoly a toalety, ale i nedostatečný pitný režim. Spousta školek nemá vhodné podmínky pro přijímání dvouletých dětí, zjistili inspektoři. Podmínkám nevyhověla většina věkově smíšených tříd, podle inspektorů jde tedy o plošný problém. Informuje Aktuálně.cz.


Politici letos zrušili zákon, podle kterého měly mít školky povinnost od roku 2020 přijímat dvouleté děti. Přesto se děti mladší tří let vyskytují v 92 procentech mateřských škol. Z výroční zprávy České školní inspekce ale nyní vyplynulo, že školky neumí takto malým dětem zajistit adekvátní podmínky a děti v nich často musí čelit různým potenciálně nebezpečným situacím.

Nejméně jich chodí do školek v Praze a ve Středočeském kraji, kde jejich podíl tvoří kolem třiceti procent. Naopak v Jihočeském, Pardubickém, Olomouckém a Zlínském kraji se předškolního vzdělávání zúčastnilo více než padesát procent dvouletých dětí v jednom populačním ročníku.

Riziko představují především některé hračky. Školky totiž běžně používají takové, které jsou určeny pro děti od tří let. Dvouleté děti se tak často dostanou k drobným věcem, které mohou spolknout, i ostrým předmětům, jako jsou ořezané pastelky nebo nůžky.

Další problém je, že školky mají stoly, židle, umyvadla nebo toalety, které jsou pro dvouleté děti moc vysoké.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.