Julie Hrstková: Tři největší vlivy na kvalitu výuky a šest řešení největších problémů českého školství

čtvrtek 13. prosince 2018 ·

„Povinná škola do 18 let, zavedení nepodkročitelného minima bodů pro přijetí na střední školu s maturitou (tzv. cut-off score), obědy zdarma, peníze pro učitele. Školství je momentálně oborem, kde se nápady hrnou ze všech stran. Kromě toho, že jich je nejvíc, také schytávají největší kritiku. Jen pokaždé z jiného názorového proudu. Což neukazuje jenom na neutěšený stav školství a vzdělání, ale hlavně na to, že není úplně jasné, co se změnami chce docílit,“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.


Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Protože obědy zdarma patří do boje s chudobou, cut-off score má pomoci zaměstnavatelům a učňovskému školství, prodloužení školní docházky patří k opatřením pro boj s nezaměstnaností a navýšení platů ve školách má pomoci k tomu, aby kvalifikovaní učitelé nepošilhávali po zaměstnání v nejbližším hypermarketu. Samotná vzdělanost je tak jakýmsi vedlejším produktem všech těchto opatření. Realita školství spíš připomíná boj mezi dětmi, rodiči, školami, nezávislými experty na školství, experty na školství z řad politiků a experty na školství, kteří pracují pro veřejnou správu. K boji se přidávají i ředitelé a učitelé, kteří vidí realitu z první ruky a ne vždy se jim líbí. Nebo naopak se snaží zachovat status quo. Výsledky tuzemských škol i proto nevypadají nijak oslnivě.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
13. prosince 2018 v 11:33  

řešení je jednoduché:1/státní centralismus v řízení škol 2/rozdělení na školy státní a soukromé 3/učitelé státních škol státní zaměstnanci

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.