Kraje dostanou miliardu na vyrovnávání rozdílů v platech učitelů

úterý 27. listopadu 2018 ·

Kraje dostanou v příštím roce peníze na vyrovnávání rozdílů v platech učitelů. Z nově vyhlášeného rozvojového programu MŠMT půjde na tyto účely 1, 053 miliardy korun. Vyrovnávání mezikrajových rozdílů v platech je jedním z opatření, kterými se MŠMT připravuje na reformu financování regionálního školství. Ta začne platit od roku 2020.


Zuzana Matušková (msmt.cz)
„Cílem je, aby pedagogové na stejných typech škol dostávali srovnatelné motivační složky platu ve všech krajích. Nový program ale řeší také vyrovnání platů v různých typech škol v rámci jednoho kraje. Současný systém financování, kdy školy dostávají peníze podle počtu žáků, má totiž za následek to, že odměny učitelů v jednotlivých krajích se velmi různí,“ vysvětlila náměstkyně sekce ekonomické Zuzana Matušková.

Rozvojový program vychází z analýzy odměňování za rok 2017 a jeho nastavení bylo projednáno s kraji. Peníze jsou určeny na pohyblivou složku platu, tedy odměny a osobní příplatky, a to pro pedagogy mateřských, základních a středních škol, konzervatoří a družin. Žádost o dotaci mohou kraje podávat do konce letošního roku na období celého příštího roku. Od roku 2020 pak bude mezikrajové rozdíly v platech systémově řešit reforma financování regionálního školství. Školy budou dostávat peníze primárně podle odučených hodin, bude se tedy jednat o takzvané financování na pedagoga.

V rámci příprav na hladký náběh reformy financování také ministerstvo školství vyčlení pro příští rok 1,8 miliardy korun pro mateřské školy. Tyto finance budou určeny zejména na zaplacení překryvů učitelek při výuce a také na nezbytné rozšíření délky provozu. Od následujícího školního roku pak školy dostanou peníze na navýšení hodin výuky. Využít je mohou zejména pro dělení hodin tak, aby se například při výuce jazyků učili žáci v menších skupinkách.


Další informace naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
27. listopadu 2018 v 10:33  

zbytečně vyhozené peníze ,které se v dáli rozpynou neznámým způsobem,výdaje musí být,transparentní a to na třídu a počet odučených hodin,počet žáků ve třídě 24 a ne 17,škola musí být kapacitně naplněna nad 66%,dělení tříd zrušit,počet vyučovaných hodin omezit a to v cizím jazyce a výchovách,přidat po hodině čj a děj,pravidla odměňování musí být jednotná a transparentní a ne libovolné kouzlení ředitele

Radek Sárközi řekl(a)...
27. listopadu 2018 v 19:21  

1 miliarda je 1 % navíc na platy..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.