Ministerstvo chce jen jednoho asistenta učitele ve třídě. Jsou prý moc drazí

úterý 27. listopadu 2018 ·

Novela vyhlášky o inkluzi má snížit finanční i administrativní náročnost společného vzdělávání handicapovaných a nadaných dětí. Snížit se má počet asistentů ve třídách: zatímco teď mohou být i tři, nově to má být maximálně jeden, který se bude muset věnovat víc žákům najednou, navrhuje ministerstvo školství. Někteří ředitelé ale před změnami varují. Nyní pracuje ve školách přes 17 tisíc asistentů. Informuje Česká televize.


„Úpravou tohoto ustanovení bude podpořeno účelné a efektivní čerpání prostředků státního rozpočtu. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami pak bude více směřovat k podpoře jejich samostatnosti, získávání sociálních kompetencí, začlenění do sociální skupiny třídy a tím ke skutečné integraci/inkluzi,“ stojí v důvodové zprávě návrhu.

Zastánci inkluze ale upozorňují, že pokud novela neumožní víc asistentů, bude odporovat zákonu. „Říká, že na podpůrné opatření má právo každý žák, který ho nutně potřebuje,“ prohlásila místopředsedkyně české odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Lenka Felcmanová.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
27. listopadu 2018 v 22:58  

Žádné velké překvapení. Za dva tři roky nebude po asistentech pedagoga ani vidu, ani slechu. Pomůcky na minimu, podpora učitelů v nedohlednu.

Unknown řekl(a)...
27. listopadu 2018 v 23:53  

Nejvýrazněji jsou asistenti pedagoga v Anglii zastoupeni v předškolním vzdělávání a na prvním stupni základních škol (nursery and primary schools), kde podle statistik pracuje 221 tisíc učitelů a s nimi 176 tisíc asistentů – na každých deset učitelů zde tak vychází osm asistentů pedagoga.

V České republice jeden z pěti učitelů pracuje s asistentem, v Anglii na prvním stupni naopak jen jeden z pěti učitelů asistenta ve třídě nemá…

No ovšem, dá se argumentovat tím, že Anglie má oproti České republice pětkrát více obyvatel, ale ani to nevysvětluje, proč má patnáctkát více asistentů pedagoga.

tyrjir řekl(a)...
30. listopadu 2018 v 11:29  

A hele, že by v MŠMT už konečně pochopili, že ve třídě pracují učitelé a nikoli vychovatelé neboli pedagogové? Že asistent ve třídě je asistent UČITELE a nikoli asistent pedagoga (vychovatele)? Podle mého názoru by měl mít každý učitel (třídní učitel) svého asistenta pro "inkluzi" hromadnou výukou znevýhodňovaných tj. zaostávajících i nadaných dětí. Při jeho výběru by měl mít slovo i dotyčný učitel. Ovšem až potom, kdy učitelé budou mít platy alespoň těch minimálně 130 % AKTUÁLNÍHO průměrného platu. J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.