Ivan Motýl: Dusno a strach v romské škole. Díl třetí

pondělí 19. listopadu 2018 ·

Kauza v romské základní škole Na Vizině v Ostravě nemá konce. Ředitelka Iveta Grocholová nerezignovala ani po inspekční zprávě, která připustila násilí na dětech. Zbavuje se kritiků, ataky vůči žákům ale asi pokračují. „Učitel angličtiny napadl dceru na toaletách,“ svěřuje se Monika Geciová, matka patnáctileté dívky. Pokračuje reportáž Ivana Motýla v časopise Týden.



Na popud ombudsmanky Anny Šabatové se na Vizinu vydala na jaře hloubková kontrola České školní inspekce. Připustila, že ve škole dochází k fyzickému násilí na dětech ze strany pedagogů. „Se závěry nesouhlasím,“ odmítla inspekční zprávu ředitelka školy Iveta Grocholová.

Jenže násilí ve škole údajně pokračuje. Případ se dotýká rodiny Moniky Geciové a jejího druha Michala Nanára, jejichž patnáctiletou dceru Vanesu údajně na konci října napadl učitel angličtiny.

Od pedagogů se prý napadená Vanesa nedočkala ošetření, i když krvácela ze zubů. Stěžovala si u třídní učitelky, ta ji prý ignorovala. Dívka poté začala plakat, ale nikoho to nedojalo. „Doma se mi pak holka zhroutila,“ vypráví její matka Monika Geciová. Následná prohlídka u zubaře potvrdila zranění…

Rodina žádala vysvětlení u vedení školy. „Ředitelka odmítla, že se něco stalo. Angličtinář také. Když jsem jim oznámil, že podám trestní oznámení, vyhrožovali, že mi to zavaří na sociálce,“ líčí schůzku Michal Nanár... Minulý týden popsali případ ve stížnosti krajskému úřadu. A podali i trestní oznámení na policii.


Celý text naleznete v časopise Týden
Předchozí díl reportáže naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.