Dusno a strach v romské škole. Díl druhý (Zpráva ČŠI připouští fyzické násilí na dětech ze strany pedagogů)

úterý 12. června 2018 ·

Česká školní inspekce zveřejnila závěry šetření v převážně romské Základní škole Na Vizině v Ostravě. Zpráva připouští fyzické násilí na dětech ze strany pedagogů, ředitelka Iveta Grocholová ale odmítá rezignovat. Napjatá situace rozkládá pedagogický sbor, došlo i k potyčce mezi kantory. Reportáž přináší časopis Týden.



Fyzické útoky pedagogů vůči dětem i slovní výhrůžky. A zároveň politika cukru a biče ze strany vedení školy vůči učitelskému sboru. Údajné odměny pro vyvolené a vyhrožování výpověďmi druhým. Vulgární ataky i fyzické strkanice mezi pedagogy, vedoucí až k trestním oznámením. To vše se údajně odehrává v ostravské Základní škole Na Vizině, o níž jsme informovali již začátkem roku.

Po stížnostech rodičů a na popud ombudsmanky Anny Šabatové se na Vizinu vydala hloubková kontrola České školní inspekce, která závěrečnou zprávu sepisovala dvojnásob dlouho, než je běžné. Po šedesáti dnech nyní zveřejnila dokument, který školské zařízení líčí v dost negativních barvách. Kontrola dokonce připouští, že ve škole dochází k fyzickému násilí na dětech ze strany pedagogů. Tým psychologů, který byl součástí inspekce, to zjistil od konkrétních dětí, které například dostávaly pohlavky. Jiní žáci si ale vztahy s učiteli pochvalovali.

Výtky rodičů i závěry inspekce však ředitelka školy Iveta Grocholová odmítá. „Nesouhlasím s nimi,“ říká.

Být kantorem na převážně romské škole, to vyžaduje speciální vzdělání, klidné nervy a empatickou náturu. Autor tohoto textu (redaktor Týdne Ivan Motýl - poznámka redakce) byl také původně učitel, v romské škole v Ostravě-Přívoze ale vydržel učit pouhé dva dny. Udržet kázeň bylo nemožné, děti házely na katedru svačiny, a jeden osmák si dokonce stahoval trenky, aby bylo jasno, kdo je ve třídě pánem. Ani v takových případech však kantor nemůže selhat a žáka fyzicky potrestat.

Dvanáctiletého syna Lucie Botošové však údajně napadla třídní učitelka, tu přitom ve škole zaměstnala nová ředitelka školy Iveta Grocholová. Kantorka prý žákem třískla o zeď, pak mu podkopla nohy a srazila ho k zemi. Redakce Týdne jméno učitelky zná, ale do vyšetření případu bude ctít presumpci neviny.

Lucie Botošová podala stížnost na odbor školství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, který je zřizovatelem školy. A zároveň i trestní oznámení na policejní stanici. V obou případech si stěžovala na opakované pohlavkování, pleskání a další fyzické ataky učitelky. Její syn Kája přitom trpí poruchami pozornosti a narodil se s jedinou ledvinou, takže fyzický střet může mít fatální následky.

Z nového vedení školy je zklamán i pedagogický sbor. Alespoň ta jeho část, která práci s romskými dětmi považuje za poslání a ve škole učí léta. Poměry považuje za skandální také odborová organizace, kterou vede speciální pedagog Lukáš Smělík. „Nejde nám o nějaké vyřizování osobních účtů, chceme jen do tříd vrátit klid, který tu panoval za bývalého pana ředitele,“ říká Smělík.

„Trvám na tom, že jde o spor odborové organizace s ostatními zaměstnanci školy. Popudem je, že jsem přijala jednu učitelku, která odborům nejde pod nos. Vedení školy pracuje výborně a máme za sebou skvělé výsledky,“ bagatelizuje ředitelka názor odborů i inspekce.

Celý text naleznete v časopise Týden

2 komentářů:

Kamínek řekl(a)...
12. června 2018 v 8:39  

To by mně zajímalo, kde autoři přišli na pojem romská škola. Podle čeho tak usuzují. Předpokládám, že školu navštěvují státní příslušníci ČR, SR, možná Maďarska, Rumunska. Národnost žáků se neeviduje, tak podle čeho se zase oháníme "romskou" školou? Snad ne podle nějakých rasových předpokladů???

Q. E. D. řekl(a)...
12. června 2018 v 16:04  

Děti řekly, že dostaly pohlavek, tudíž je to pravda.

Učitelka řekla, že pohlavek nedala, tudíž lže.

Logika © ČŠI

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.