Filip Rožánek: Telenovela kolem Babiše juniora. Chceme informace nebo emoce?

pondělí 19. listopadu 2018 ·

„Základní novinářské žánry byly léta spolehlivě dané: tady máte zprávy, tady publicistiku, tady komentáře. Ale vlivem emocí, naléhavosti, konkurence a technologií se přístupy překrývají a občas se objeví úplně nové styly a postupy. Zprávy ve variantě pro sociální sítě div nejsou vyprávěné pomocí smajlíků. Z investigativní žurnalistiky se stává něco jako thriller, ke kterému potřebujete filmový štáb s postprodukcí. Novináři se mění v herce a režiséry zároveň. Zajímavý obsah nestačí, pokud mu nedáte formu moderního seriálu z Netflixu. Nesdělujete pak informaci, ale vyprávíte příběh. Proto mi moc nejde pod nos způsob, jakým servírují svá odhalení Sabina Slonková s Jiřím Kubíkem ze Seznamu,“ píše Filip Rožánek pro Hospodářské noviny.

Filip Rožánek (linkedin.com)
Rožánek mimo jiné píše:

Opakuji, z pohledu mediálního a internetového byznysu chápu, proč to tak je. Ale z pohledu žurnalistických tradic jsem asi moc velký konzervativec na to, abych docenil kombinování investigativy s cestopisem a melodramem.

Na druhou stranu se nemohu přidat k těm, kteří v aktuální reportáži o synovi českého premiéra vidí etické selhání. Veřejný zájem tentokrát převážil vzhledem k citlivé kauze Čapí hnízdo a kvůli původním informacím o neznámém pobytu jednoho z jejích aktérů. Rozmazaná tvář a upravený hlas by neprokázaly identitu Andreje Babiše juniora. Sabina Slonková a Jiří Kubík ale zároveň neměli nekriticky přistupovat na tvrzení člověka, který jim při rozhovoru sám říká, že bere léky a podle svých obhájců prý není schopen vypovídat kvůli duševnímu stavu.


Celý text naleznete zde

Tématu se podrobně věnuje také David Klimeš na Aktuálně.cz, který jeden ze svých textů shrnuje následovně:

"Nezodpovědné politice bychom neměli čelit nezodpovědnou žurnalistikou."

10 komentářů:

laimes řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 11:33  

a co má tohle společného se školstvím?

tyrjir řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 12:18  

Pro mne je případ Čapí hnízdo prachsprostým, z prstu vycucaným, pokusem znectít úspěšného politika, který předtím důvodně poukázal na mnoha set miliardové kulišárny a který má i dobré předpoklady hájit zájmy Česka v zahraničí.

Ten Festival hysterie kolem výsledku voleb, při kterých se ukázalo, že podobného názoru je i významná část voličů, by, myslím, byl docela k smíchu, kdyby při něm nebyl ničen osud nevinných lidí a ohrožovány legitimní zájmy státu.


tyrjir řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 13:04  

Proto mi moc nejde pod nos způsob, jakým servírují svá odhalení Sabina Slonková s Jiřím Kubíkem ze Seznamu...

No, nedivím se. Na aranžmá představení kolem Čapího hnízda měli ti divadleníci před sněmovními volbami mnoho let a nepovedlo se jim. Na uzávěrku před letošním sametovým výročím měli pouhý měsíc...

tyrjir řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 14:01  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 14:30  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 14:39  

Pane Týři, tématem k diskusi by měla být média, mediální gramotnost, investigativní žurnalistika... O podpoře pana Babiše diskutujte třeba na jeho twitteru nebo facebooku, ale nikoli tady...

tyrjir řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 15:46  

Pane Komárku, kvalifikovaný názor doc. Valenčíka na úroveň investigativní žurnalistiky jste smazal, smazal jste i právní názor V. Filipa na zjevně politicky načasované zasahování tzv. investigativců do práce Policie a Státního zastupitelství. Jsou to legitimní protinázory k názoru, který jste tu zveřejnil jako samostatný článek. Smazal jste tu i sdělení premiéra, že dostává víc podpůrných stanovisek, než po volbách. Projevy nespokojenosti lidí s úrovní nevyvážené investigativní žurnalistiky u nás, myslím, do této diskuse jasně patří. Proč by tu tedy tyhle zcela legitimní názory na vámi uvedená témata neměly být uvedeny?

mirek vaněk řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 20:12  

Proč je tedy ten článek tady? Jen aby děti poznaly neschopnost žurnalistiky? Tak amatérsky sestříhaný záznam už dlouho v televizích nebyl. Oblbování lidí nekončí, oblbování trvá. A umí to věechny strany sporu.

Jiri Janecek řekl(a)...
19. listopadu 2018 v 20:15  

Já to beru jako ukázku té absence kritického myšlení a porozumění světu, tj. toho v čem škola podle řady šarlatánů selhává...

Tisíce lidí jsou demonstrovat s iluzí, že předseda vlády je takový zločinec, že to na něj práskne do TV i jeho syn.
Kdyby můj otec měl miliardy a mně - dík mojí blonďaté maceše-vrstevnici Monice - dost hrozilo, že ze mne bude ubohý milionář, tak zkusím na otce zatlačit ve stylu - "hele tati, máš problémy v práci, tak tu agroříši rozděl na tři stejné díly, nebo uvidíš, jak ti dokážu zatopit..."
A kdybych byl konkurenční oligarcha, tak určitě zkusím zatlačit na agrobarona přes jeho syna s "ohroženou" budoucností...

tyrjir řekl(a)...
20. listopadu 2018 v 9:49  

A maže, a maže, a maže. Opět beze stopy v protokolu diskuse.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.