Filip Rožánek: Demokracie je diskuse. Někdy bohužel i s generálem Lorencem

pondělí 26. listopadu 2018 ·

„Mezi hosty debaty o 17. listopadu, kterou uspořádal Institut komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, byl estébák Alojz Lorenc. Pobouřené ohlasy se často shodují, že tam neměl co dělat. Vzhledem k názvu a účelu zmíněného institutu je vlastně paradoxní, co kolem této debaty vzniklo. Demokracie znamená diskusi, jak říkal Masaryk, jenže to vypadá, že diskutovat se má jen někdy, jen s někým a jen o některých věcech. Musíme poslouchat jen ty, se kterými souhlasíme? Když vtáhneme zlo do diskuse, znamená to, že ho tím legitimizujeme?,“ píše Filip Rožánek v Hospodářských novinách.


Filip Rožánek (linkedin.com)
Rožánek mimo jiné píše:

V obecné rovině si na rozdíl od svých internetových přátel nemyslím, že Lorenc měl zůstat za dveřmi. Projekt Paměť národa například také nesbírá jen vzpomínky obětí, ale i těch, kteří se represí a zločinů dopouštěli. V mém chápání moderní historie je konfrontace pohledů nezbytná.

Aby diskuse měla smysl a vedla ke smysluplné reflexi, nemůže to být jen orloj figurek, kde každá řekne svoje a studenti na ně budou koukat jako na sbírku lidí vzpomínajících na události skoro před třiceti lety. Notabene při vědomí toho, jak si dějepis na školách s dobou nedávno minulou obvykle nedokáže poradit a co není ve Wikipedii, jako by nebylo. Odsouzený generál může být vyslechnut i jinde než na služebně.


Celý text naleznete zde
Další informace naleznete zde

4 komentářů:

laimes řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 13:05  

no jo je to problém, kdo si přizná,že stb byla zcela normální kontrarozvědkou jako každá jiná,všechny fungovaly na stejném principu,např co do brutality při používání elektřiny vynikala ta francouzká, v klasickém mlácení obojí němci,američani a rusové si libovali v chemii, dnes ve 21. století žijeme v době bio a psycho,
dalším probléme je že lorenc a další dva soudruzi po počátečním chaosu,to tu nakonec v klidu a míru transformovali do dnešní podoby,čili bychom mu měli být vděční a ne mu nadávat

Nowak řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 15:19  

Je rozumné diskutovat i s komunisstou, dokonce stalinistou. Lorenz byl souzený a odsouzený a to je dost něco jiného. Co takhle pozvat do školy Kájínka? Ale Kájínek možná už po školách jezdí, jen o tom nikdo nepotřebuje mluvit a psát.

Pavel Doležel řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 15:56  

Jak jinak chcete rozumět jinému pojetí světa, než diskusí s těmi, kteří jej zastávají? A chcete-li, klidně to může být diskuse v base.

Pavel Doležel řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 16:00  

Samostatnou otázkou pak je, zda všichni "demokraté" zcela pochopili význam pojmu "kolektivní vina". Pokud má někdo poznatky o tom, že dotyčná osoba páchala trestné činy, nechť na ní podá trestní oznámení. Pokud se ale někdo domnívá, že trestná je už samotná příslušnost k nějaké instituci, tak zjevně nepochopil základní principy právního státu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.